News and Events - January 2011
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - понедељак 10. јануар 2011 године

СЛАВА ПАРОХИЈЕ У ПОРТЛАНДУ

Портланд, Орегон - Православна Црква, другог дана по Божићу, молитвено се сећа Светог првомученика - архиђакона Стефана. Стефан је био Јеврејин, и то припадник оног дела јеврејског народа који су живели у грчким областима и говорили грчким језиком. Био је у сродству са апостолом Павлом, који у време Стефановог мучеништва још увек није спознао истину Христовог учења. Страдање светог Стефана збило се годину дана после силаска Духа Светога на апостоле, односно исте године када се Господ Исус Христос вазнео на небo. Свети Стефан је први хришћанин који је страдао за Господа и зато се назива Првомучеником. Његово мучеништво потресно је описано је на страницама Светог Писма Новог Завета. Свети Стефан се назива Архиђаконом, јер је био први од седам ђакона које су свети апостоли поставили на службу око помагања сиротињи у Јерусалиму.

На Светога Првомученика и Архиђакона Стефанa, у истоименој парохији у Портланду служена је Света Литургија. Тога дана је обележена и Слава Парохије. Ово је редовна пастирска посета епископа Максима, који је служио Литургију Светог Златоуса, а саслуживали су презвитери Никола Тодоровић, јеромонах Јован и презвитер Лука Хартунг. Света Архијерејска Литургија је почела у 10 часова. Верници и мноштво деце су сачекали Владику на улазу у храм, а онда је Литургија отпочела призивом Светога Духа и возгласом "Благословено Царство Оца и Сина и Светога Духа...". Литургија је, разуме се, служена у духу вековне праксе Православне Цркве, и као "јавно дело народа" пројавила је делатно учешће Народа и њихово разумевање евхаристијске Анафоре, а крунисана је божанским Причешћем на крају.

Парохија у Портланду је основана још 1996. године, а црква је купљена од Корејанаца после пожара, те је одмах требало приступити целокупној реновацији конструкције, у чему су се добровољним радом истакли сви парохијани. Тако данас ова црква изгледа предивно, а уз храм у истом комплексу постоје црквена сала, и неколико помоћних просторија. У Цркви је до сада свештенослужило неколико свештеника, а садашњи парох је о. Никола Тодоровић, Србин из Црне Горе.

Током Литургије, за певницом је одговарао црквени хор из Портланда. Деца су певала причастен. Гости парохијани оближње црквене заједнице у Далесу са презвитером о. Луком одлучили су да данас дођу на Литургију у Портланд. Тим присуством су пројавили литургијски, православну саборност: парохија из Далеса (око сат времене далеко од Портланда) дошла у посету да са Епископом и осталим вернима, „позваним светима“ опште у Телу Христовом и заједништву Светога Духа. Тиме се показује еклисиологија на делу и у пракси, да ниједна парохија није самодовољна јединица (филијала) него органски и саставни део месне Католичанске Цркве, која је у општењу са Католичанском Црквом по васељени, Једном Светом, Саборном и Апостолском, а у лику свога Епископа. Свештеник на Литургији овог заједништво потврђује, између осталог, помињањем имена месног епископа, а месни епископ помињањем свога „првостојатеља“, који је, у нашем случају, Патријарх Српски Господин Иринеј.

Пошто је преломљен славски колач, и изабрани нови кумови, епископ се у још једанпут обратио вернима, овог пута на енглеском језику. Владика је свима пожелео благословену нову годину, а подсетио је верне и на мученички подвиг Архиђакона Стефана. Парохијанима из Портланда је указао на вернике из Далеса који су, некада протестанти, данас пригрлили православну веру, чини се, још снажније од нас Срба, па нам сада могу служити као пример за угледање. Као да се понављају ранохришћанска времена када су новопридошли хришћани из незнабоштва постајали ватренији Христови следбеници од Јудејаца, непосредних наследника старозаветне скиније-цркве.

После Литургије у свечаној сали је приређен славски ручак. Свештеник Никола је поздравио све госте а појединачно поменуо најзаслужније, међу којима досадашње председнике парохије. О. Лука Хартунг, гостујући свештеник из Далеса, у Српској Цркви је рукоположен за свештеника, у њој „изнова рођен“, где се још увек осећa као priest-baby, и жели опет да оде у Србију и Црну Гору и једно време (рецимо шест месеци) да својом породицом проведе у некој од српских парохија, а да своју парохију за то време уступи српском свештенику. Он је пак са своје стране рекао да се он и његови парохијани непрестано угледају на српске парохије и њене вернике на Западу, који је простор мисије и место које може да процвета православном вером и побожношћу.

Tреба рећи да је Епископ Максим са свештеницима у суботу, 8. јануара, на навечерје празника посетио градић Далес, држава Орегон, у коме је присуствовао празничном вечерњу, а у наставку са верницима и свештеником Луком провео вече уз разговор и вечеру. Малена мисионарска парохија Успења Пресвете Богородице (Dormition Missionary Parish) броји око 50-так чланова. Њен пастир је о. Лука Хартунг, који је рођен у Америци, а студирао је теологију у Солуну (5 година), а у чин свештеника је рукоположен 2004. године на Цетињу, од Митрополита Амфилохија. Прва Литургија у овој парохији одслужена је 20. јула 2004. године. Парохију тренутно чине тринаест породица, са три катихумена који се спремају за Крштење. Иако малобројни, парохијани благословом Божијим узрастају у вери, сједињени у Христу и Духу Светоме, радујући се један другоме, и делећи заједнички све што живот доноси, учећи да воле једни друге, те да се међусобно храбре и бодре. На тај начин они граде своју Цркву у месту где је пре није било, тако да ће она постати "светлости у тами" и "град који на гори стоји". Парохија је смештена баш на крају града, у мирном суседству. Три екера црквена су засађена боровима, храстовима и другим дрвећем, а њиме ту и тамо протрчи понека шумска животиња. Прошлог лета је начешћи посетилац била мајка срна са своја три младунчета. Свештеник Лука са породицом живи у кући крај цркве, са надом да ће се ускоро више породица населити ближе цркви.

Као и ранијих година, после вечерње епископ је разговарао са верницима и са децом. Одговорао је на питања о младима у Србији и буђењу вере, тумачио неке изреке пустињских отаца, говорио о питањима вере и поретка. Деци је испричао неколико прича и ангдота и проузроковао ”кишу од бомбона” која их је ненадано засула, на општ
у радост… 
Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.