Javascript Menu by Deluxe-Menu.com
Home
Christian Education
Communications
Culture
Liturgical Music
Stewardship
SOTAYA
Youth Ministry
Clergy Healthcare
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - четвртак, 27. јануар 2011. године

ПОСЕТА МИНИСТРА ВЕРА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Г. БОГОЉУБА ШИЈАКОВИЋА
СЈЕДИЊЕНИМ АМЕРИЧКИМ ДРЖАВАМА
Понедељак, 24. јануара 2011. до суботе 5. фебруара 2011. године


Алхамбра, Калифорнија - Западноамеричка Епархија Српске Православе Цркве у Северној и Јужној Америци има част да у посету Сједињеним Америчким Државама, од 21. јануара до 10. фебруара 2011. године прими Проф. др Богољуба Шијаковића, министра вера у Влади Републике Србије. Жеља нам је да г. министар посетом нашем народу и Цркви на овом простору допринесе народном јединству и унапређењу просвете, будући да се међу приоритетним задацима Републике Србије налази се старање о Србима у дијаспори.

Његова посета нашим Епархијама (Источноамеричкој, Средњезападноамеричкој и Западноамеричкој), парохијама и образовним институцијама (Богословски факултет у Либертивилу, Илиној) и другим местима прилика је за овакву мисију. Г. Шијаковић ће посетити српске центре, почевши од Чикага (24-26. јануар), факултета у Либертивилу, преко Лос Анђелеса, Калифорније (27-29. јануарa), Финикса, Аризона (29-30. јануар), Сан Франциска (1-3. фебруар), до Њујорка (4-6. фебруар).

Оснивање Истраживачко-мисионарског центра српске историје, културе и теологије на енглеском језику (Serbica Americana) и унапређење сарадње у области образовања и просвете неки су од циљева ове посете.

План посете:

1. ЧИКАГО (24-26. јануар – понедељак-среда)

2. ЛОС АНЂЕЛЕС, КАЛИФОРНИЈА (27. јануар-29. јануар)

3. ФИНИКС, АРИЗОНА (29-30. јануар)

4. САН ФРАНЦИСКО (1-2. фебруар)

5. ЊУЈОРК (3-4. фебруар)

Проф. др Богољуб Шијаковић, професор Универзитета у Београду и Никшићу, и министар вера у влади Републике Србије.

Рођен је 6. августа 1955. године у Никшићу. Дипломирао је и магистрирао филозофију на Филозофском факултету у Београду, а докторску тезу из филозофије одбранио је 1989. године на Филозофском факултету у Сарајеву. Редовни је професор на Православном богословском факултету Универзитета у Београду на предметима из области философије.

Оснивач је и Народне странке и Демократске странке.

Одржавао је добре односе са Митрополијом црногорско-приморском и познат је по својој кампањи против самозване Црногорске православне цркве.

Године 2000. Српска народна странка га именује као нестраначку личност за савезног министра вера.

Приликом коначног спровођења дуго одлаганог пописа становништва у Републици Црној Гори 2003. године, активни је био подржавалац да се становништво изјасни Србима, учествујући у Будви на скупу Српски народ у Црној Гори[1].

Члан је Крунског савјета принца Александра Карађорђевића.

Године 2008. постаје министар вера у српској влади Мирка Цветковића, такође нестраначке личности.

Као министар вера одбио је регистрацију ”Црногорске православне цркве” као верске заједнице у Србији 2009. године.

Ожењен је, отац двоје деце.

Духовна стабилизација и остварење верских права

Министарство вера настоји да створи нови амбијент у односима државе са црквама и верским заједницама, поручио Богољуб Шијаковић поводом 100 дана рада тог министарства.

Министар вера Богољуб Шијаковић објашњава да је том министарству циљ да се хармонизује и, са духовне стране, стабилизује наше друштво, као и да се остваре индивидуална и колективна верска права.

У том смислу, како је рекао, Министарство вера подстиче унапређење верске културе, верских слобода и толеранције и охрабрује све грађане да на најбољи начин користе та права.

Министарство због тога помаже најважнијим културним институцијама цркава и верских заједница, њиховим публикацијама и целокупном културно просветном и мисионарском раду.

"Помажемо истовремено Музеј СПЦ, публикације СПЦ, Билтен Јеврејске заједнице, гласила Римокатоличке цркве и Исламске заједнице", истиче Шијаковић.

У склопу програма заштите националног, културног и верског идентитета, Министарство вера даје поршку не само споменичкој култури, већ и живом наслеђу цркве, свештенству, монаштву и верницима посебно на Косову и Метохији које је, како је истакао, наша највећа брига.

Подсетивши да држава даје подршку верским школама, што није била пракса у деценијама претходног режима, Шијаковић је додао да овај део образовања није до краја системски решен.

Министарство вера ће, док то не буде системски решено, помагати све верске школе, што је не само део обавеза, већ и део корпуса верских права.

Говорећи о верском образовању у јавним школама, Шијаковић је истакао да је циљ да се јавни школски систем усклади са законом, као и са европским стандардима и нормама. Министарсво вера је значајним средствима помогло реконструкцију, санацију и изградњу верских објеката, цркава и џамија, чиме се такође надокнађују вишедеценијски пропусти.


Држава није арбитар у унутрашњим сукобима

Министар Шијаковић је, одговарајући на питања новинара, изнео став Министарства о подели која је настала у Исламској заједници нагласивши да држава у том расколу није учествовала и да ће она поштовати остваривање верских права обе заједнице "јер је то најтрезвеније решење."

"Инструменти државе да утиче на јединство исламске заједнице су веома мали па нам преостаје само апел, јер арбитража не би била добра а ни законита", рекао је Шијаковић.

Поводом изјава одређених представника исламске заједнице да Министарство вера угрожава њихова права, Шијаковић је позвао све који се сматрају повређенима да наведу конкретна права која су им прекршена и додао да ће се он за њих заложити сваки пут када је сигуран да је право заиста повређено.

1. ЧИКАГО (24-26. јануар – понедељак-среда)

а) Факултет у Либертивилу: разговори о сарадњи два факултета са Већем школе; односи Министарства вера са једином високом теолошком школом изван Србије. Свечано предавање студентима у сали факултета.

б) Посета у организацији конзула Деска Никитовића

в) Посета Новој Грачаници, Eпископу Лонгину, и сусрет са угледнијим Србима

2. ЛОС АНЂЕЛЕС, КАЛИФОРНИЈА (27. јануар-30. јануар)
а) Сусрети и посете
б) Обраћање српској заједници

3. ФИНИКС, АРИЗОНА (30-31. јануар)
Св. Литургија у Српској Цркви Светога Саве.

4. САН ФРАНЦИСКО (1-2. фебруар)
а) Понедељак, 31. децембар, 17 часова: пријем на Институту Патријарха Атинагоре на Берклију.

б) Уторак, 1. фебруар, 19.30 часова: Предавање српској заједници Парохији Светог Архангела Михаила у Саратоги.

5. ЊУЈОРК (3-4. фебруар)Official website of the Central Church Council of the Serbian Orthodox Church in America and Canada. Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2016.  All rights reserved.
Powered by Orthodox Web SolutionsHome | Back | Print | Top