News and Events - February 2011
 
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - уторак, 2. фебруар 2011 године

ЊУЈОРШКА ПАРОХИЈА СВЕЧАНО ЈЕ ПРОСЛАВИЛА СВОЈУ ХРАМОВНУ СЛАВУ,
ЗАШТИТНИКА И ПОКРОВИТЕЉА - СВЕТОГ САВУЊујорк - У недељу, 30. јануара Његово Преосвештенство Епископ источно-амерички Г. др Митрофан, са парохијским свештеницима – О. Ђоканом и О. Владиславом, служио је свету архијерејску Литургију у пуном светосавском храму на Manhattan-у. У току литургијског славља освештани су славски колач и кољиво, а кум овогодишње Славе и домаћин славског ручка био је Г. Миливој Живановић. Г. Миливој је нашем храму поклонио предивну икону Богородице Аризонске, копију чудотворне иконе Пресвете Богородице из грчког манастира св. Антонија у Аризони. Хвала на поклону и на многаја љета, Куме! За следећу годину изабрана је за куму Г-ђа Мира Луна.

У својој бесједи Преосвештени Владика Митрофан дотакао се јевађелске приче о чудесном исцјељењу „Јерихонског слепца“ и потреби „отварања духовног вида сваког Србина, сваког ко себе назива Православцем“. Настављајући у том алегоријском духу, Преосвештени Владика је нароичито истакао значај образовања дјеце и младих, али не само и једино у знању, већ нарочито у стварању „образа“, оног духовног карактера који човјека чини човјеком – одакле и долази ријеч ОБРАЗ-ОВАЊЕ

Како је то већ и традиција о Савиндану, након св. Литургије, ђаци наше Недељне школе извели су рецитал Светом Сави, показујући и доказујући да наша парохијска заједница и те како мисли на своје најмлађе, на њихово „образ-овање“ и стварање једне нове генерације православних хришћана и наслиједника Светога Саве. У томе је, од почетка ове школске године, наша школа осиромашена за дугогодишњу навику да се ослањамо на невјероватну енергију наше Бака-Љиље, али и обогаћена једном новом и другачијом енергијом наше учитељице Анастасије Илијин. Сви присутни у храму могли су да посвједоче да је Г-ђа Анастасија Илијин (или како је од миља зовемо „Сестра Анастасија“)  са дјецом радила вриједно и изградила један диван однос који је преточен у видљиве плодове. (на крају вијести доносимо програм првог дијела Светосавске Академије 2011. –Светосавског Рецитала)

Након Светосавског Рецитала, као првог дијела Светосавске Академије 2011., прешли смо у Парохијски дом, гдје је одржан други дио. У другом дијелу наступили су: Милош Раичковић – композитор, Душица Бијелић – сопран, "Светосавски Звончићи" – дјечији хор цркве Светог Саве, Невена Аризановић – диригент и фолклорни ансамбл „Опанчићи“, који дјелује при Српском клубу. (на крају вијести доносимо и програм другог дијела  Светосавске Академије 2011.)

И, на крају, свечани славски ручак, којег су припремиле наше вриједне сестре Кола Српских Сестара, окупио је много гостију. Захваљујемо се овом приликом свим гостима на прилозима које су оставили у току ове „агапе“ (трпезе љубави), којима ће се наставити радови на реновирању крова на Парохијском дому, али и унутрашњи радови у храму.

Било је заиста лијепо бити гост на овогодишњем слављу и сједити за богатом трпезом којом смо заблагодарили Богу и нашем Светом Сави за сва добра којима нас обасипа. По ријечима Председника ЦШО Свети Сава – Александра Гримпаса: „Хвала Богу, сваке године нас је све више и више; нисмо савршени, али се трудимо и дајемо свој максимум – што је најважније и Богу угодно!“ Дај Господе, да догодине буде још боље! Амин.

 

 

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА САБОРНА ЦРКВА СВЕТОГ САВЕ У ЊУЈОРКУ
СРПСКА НЕДЕЉНА ШКОЛА
 

СВЕТОСАВСКИ ПРОГРАМ 2011. ГОДИНЕ


Сви ђаци: ХИМНА СВЕТОМ САВИ


РЕЦИТАЛ:


1.  Наталија Ђордано и Андреј Обрадовић: СРПСКА СЛАВА
2.  Никол Гримпас и Софија и Сања Радаковић: ДОБРО ДОШЛИ
3. Александра Каначки и Лејла Ђордано: ШКОЛСКА СЛАВА
4. Милош Рогић: ПОЗДРАВ
5. Јелена Санчез: ХИЛАНДАР
6. Александра Раденковић: РАСТКО
7. Стефан Димитријевић: САВИНДАН И ВИДОВДАН
8. Стеван Игњатовић: ПТИЦЕ СВЕТОГ САВЕ
9.  Мина Милинковић: МИЛЕШЕВСКИ АНЂЕЛИ
10. Марија Миловановић и Мила Обрадовић: СРПСКОЈ ДЕЦИ
11.  Михаило и Никола Јевтовић: ТО ЈЕ БОЖИЈА ВОЉА
12. Јана Петровић, Татијана Каначки, Милица Санчез, Ања Маљковић и Ева Зечар:      СВЕТИ САВА ЋИРИЛИЦОМ ПИШЕ
13.  Милош  и Јелена Ђукић: СРБИН БЕЗ ЋИРИЛИЦЕ
14.  Неда Милинковић: МОЛИТВА
15. Марко Бабић: ДЕЧИЈА МОЛИТВА
16.  Лазар и Марко Стојановић: СРПЧЕ О СВЕТОМ САВИ
17.  Мила и Марко Јоксовић: ПУТ ЈЕ САВИН ПУТ КА БОГУ
18.  Сава Секулић: СВЕТИ САВА ЧУДОТВОРАЦ

 

Учитељица, Анастасија ИЛИЈИН

 

 

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА САБОРНА ЦРКВА СВЕТОГ САВЕ У ЊУЈОРКУ

СВЕТОСАВСКИ ПРОГРАМ 2011. ГОДИНЕ - други део

1.      Добродошли - Владан Брковић, глумац
2.      Химна Светом Сави - Светосавски Звончићи
3.      Српске игре - Опанчићи, српски фолклорни ансамбл (млађа група)
4.      Св. Владика Николај: Молитва Богу - Владан Брковић, глумац
5.     Милош Раичковић: Величаније Светом Сави - Душица Бијелић, сопран, Милош Раичковић, клавир
6.      Св. Владика Николај Српски: ОДГОВОР ЈЕДНОМ ПАТРИОТИ КОЈИ КАЖЕ: ДОВОЉНО ЈЕ БИТИ ДОБАР СРБИН, А ВЕРА ЈЕ СПОРЕДНО - Владан Брковић, глумац
7.   Св. Владика Николај:  Борба за веру - Александра Раденковић
8.   Војислав Илић: Свети Сава - Владан Брковић, глумац
9.   Војислав Илић: Ко удара тако позно - Комбиновани хор
12.  Одјава програма - Владан Брковић, глумац
13.  Српске игре - Опанчићи, српски фолклорни ансамбл (старија група)

Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.