Javascript Menu by Deluxe-Menu.com
Home
Christian Education
Communications
Culture
Liturgical Music
Stewardship
SOTAYA
Youth Ministry
Clergy Healthcare
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - четвртак, 6. фебруар 2014 године

ПРОСЛАВЉЕН ПЕДЕСЕТОГОДИШЊИЦА
ПОСТОЈАЊА ЦРКВЕНО-ШКОЛСКЕ ОПШТИНЕ СВЕТОГ НИКОЛЕ У ФИНИКСУ

English

Финикс, Аризона - Црквено школска општина Светог Николе у Финиксу (Аризона), протеклог викенда је прославила педестогодишњицу свог постојања. ”Свечано и торжествено” су можда најприкладније ријечи које могу да опишу како је у суботу и недељу било међу Србима из Финикса и околине. Прославу заиста великог јубилеја су увеличали својим присуством тројица владика: Западноамерички Максим, домаћин, затим Новограчанички и Средњезападноамерички Лонгин и специјални гост Захумско-Херцеговачки и Приморски Григорије. За ову прилику гости су стигли са разних страна из Херцеговинe, Чикага, Калифорније, Хаваја.

Прослава је почела празничним вечерњем које је служио игуман манастира Тврдошa јеромонах Сава уз присуство поменутих владика и приличног броја вјерника. Послије вечерње услиједила је трпеза љубави, која је прерасла у праву духовну гозбу када се развио дијалог између присутних вјерника и владика. Желећи да искористе јединствену прилику која им се указала вјерници су поставили мноштво питања. На сва горућа питања владике су одговарале веома надахнуто.

У недељу, на дан Светог Јефтмија Великог, Божанственом Литургијом је началствовао Епископ Лонгин. Саслуживали су епископи Григорије и Максим, игуман манастира Тврдоша Сава, те свештеници Никола Чеко из Лос Анђелеса, Драгомир Туба и домаћин Станислав Дурић, те ђакони Николај Костур из Чикага и Озрен Тодоровић из Лас Вегаса. Епископ Максим је надахнуто бесједио на Јеванђеље о Закхеју. У току литургије јереј Станислав Дурић је узведен у чин протопрезвитера. Епископ Лонгин је лијепо нагласило заслуге оца Станислава, које су, ако посјетите ову парохију, свима видљиве; предивно уређена и фрескописана црква са лијепо уређеном портом представљају духову оазу у овом дијелу Финикса. Не треба ни занемарити ни духовни живот који се осјећа како плусира, како је нагласио епископ Лонгин.

Славље је настављено у парохијској сали, гдје је послужен славски ручак. У току ручка се бесједило и наздрављало, како доличи једном оваквом дану и јубилеју. А посебно пажњу је изазвао веома емотивни говор епископа Григорија, на који нико у сали није остао равнодушан. На крају говора сви у сали су устали и аплаудирали драгом госту.

Прослава је завршена игром и пјесмом, тачније богатим културно умјетничким програмом који су припремиле фолклорне групе "Србија" и "Гаврило Принцип", као и пјевачка етно група "Брезе". Дјеца разних узраста у предивним народним ношњама су више него успјешно дочарала богаство наше културе.

И шта на крају рећи него заблагодарити нашем Богу у Тројици Слављеноме, Оцу, Сину и Духу Светом, Који нас је овако лијепо сабрао за ову посебну прилику. Велику захвалност изражавамо и нашем домаћину оцу Станиславу Дурићу, пресједнику Црквено Школске Општине Ђорђе Ристић и свима онима који су допринијели овако успјешној прослави великог јубилеја.

Лазар Супић
Official website of the Central Church Council of the Serbian Orthodox Church in America and Canada. Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2016.  All rights reserved.
Powered by Orthodox Web SolutionsHome | Back | Print | Top