Javascript Menu by Deluxe-Menu.com
Home
Christian Education
Communications
Culture
Liturgical Music
Stewardship
SOTAYA
Youth Ministry
Clergy Healthcare
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - петак, 11. фебуар 2011 године

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ВИРЏИНИЈИ


 „Векови су прохујали од чудесне оне ноћи,
Векови су прохујали и многи ће јоште проћи,
Ал то дете јоште живи, јер његова живи слава,
Јер то дете беше Растко, син Немањин, Свети Сава“

Војислав Илић

Шарлотсвил, Вирџинија - Баш као и у овим стиховима чувеног српског пјесника Војислава Илића, прохујало је вријеме које није могло да отргне од заборава сјећање на Светог Саву. Чак напротив, његов дух дубоко се укоријенио у срце српског народа. Широм свијета, Срби славе свога светитеља и преносе ту љубав с кољена на кољено. Тако је било и у Шарлотвилу (Вирџинија), гдје је свечано обиљежен дан Светог Саве. У присуству великог броја Срба у Украјинској Цркви Св. Николе, Свету Литургију служио је отац Драган Зарић. У краткој бесједи, он се између осталог захвалио и нашим људима који су дошли из Ричмонда. Ипак, како је Св. Сава школска слава, највише пажње поклоњено је дјеци која су богатим културним програмом увеличала ову свечаност. Ана Додер, Стефани Митровић, Доротеа Зарић, Никита Летић, Јован Зарић, Филип Васкез и Сара Додер рецитовали су стихове о овом великом светитељу. Подршку малишанима у култруном програму дали су и старији, Божо Андрић, Илија Митровић и Драго Јокић. Поклоне којима су се дјеца много обрадовала обезбиједили су Олгица Петровић и Миле Пелеш.

Након Литургије, кумови Славе Ненад и Тања Додер, приредили су свечани ручак и захвалилили се свим присутним на несебичној подршци и помоћи током припрема прославе. Послије сјечења славског колача, Жељко и Сања Матић (поријеклом из Далмације) прихватили су да буду кумови за прославу Светог Саве следеће године.  
- Надам се да ће ова лијепа свечаност постати традиција у нашем граду. Срећан сам што ми је припала част да следеће године будем кум и домаћин поновног окупљања. Трудићу се да на најбољи начин организујемо прославу и наредне године, рекао је Матић.

Срби из Шарлотсвила на крају су се још једном захвалили оцу Драгану Зарићу на огромној пожртвованости да приближи и утврди вјеру Христову и српске обичаје међу свима, а посебно дјецом. Official website of the Central Church Council of the Serbian Orthodox Church in America and Canada. Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2016.  All rights reserved.
Powered by Orthodox Web SolutionsHome | Back | Print | Top