News and Events - February 2012
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - понедељак, 13. фебруар 2012 године

ЗАВРШЕНА 30. СКУПШТИНА ЕПАРХИЈЕ КАНАДСКЕ

Милтон, Онтаријо - У недељу, на празник Света Три Јерарха, Светом Архијерејском Литургијом којом је начелствовао Епископ канадски Г. Г. Георгије уз саслужење свештеника Епархије канадске у препуној манастирској цркви Светог Преображења у Милтону надомак Торонта, свечано је завршен тродневни рад јубиларне 30. годишње епаријске скупштине.

У раду овогодишње скупштине учествовала су 92 представника из свих парохија Епархије канадске. Епархија која је свој самостални живот пре три деценије започела са укупно осам свештеника и исто толико цркава, данас има 32 активна свештенослужитеља и 27 богомоља.

Рад скупштине одвијао се у пет одбора – мисијско-просветни, законодавно-административни, финансијски, одбор за издавачку делатност и одбор за поздраве и резолуције. У пленуму су усвојене одлуке које се тичу начина рада црквено-школских општина и парохија ове по пространству највеће епархије Српске православне цркве. Посебан значај имају одлуке које се односе на јединствен рад школа веронауке и српског језика при овдашњим црквама, као и пакет одлука о раду издавачке куће “Источник” која у овој години обележава четврт века постојања.

У раду финансијског одбора још једном је констатовано да су све епархијске финансијске књиге вођене педантно и уредно и да су сви приходи и трошкови, до најмањег детаља, стављени свима на увид. Ова клима поверења и братске љубави била је евидентна и приликом скупљања прилога за радове у Манастиру Св. Преображења, центру Епархије канадске, посебно за гранитне облоге на фасади цркве. Присутни делегати даровали су преко $70,000.00.

Јединство свих парохија Епархије на најлепши начин огледало се у молитвеним скуповима током скупштине, а врхунац је била Света Литургија у недељу, када су уз Епископа канадског служили 16 свештеника и два ђакона, док су остали свештеници одговарали заједно са члановима епархијског хора “Кир Стефан Србин” из Торонта. На Литургији Епископ канадски је рукопроизвео протонамесника Горана Гојковића, пароха у Ватерлоу, у чин протојереја, јеромонаха Василија из манастира у Милтону у чин синђела, и јереје Милана Јовановића (Киченер) и Милоша Пурића (Торонто) у звање протонамесника.

Света Три Јерарха је и слава капеле у епископској резиденцији која је у склопу манастирског комплекса, тако да је тога јутра служена Литургија и у овој богомољи. Кум Славе био је протојереј-ставрофор Милутин Вељко са породицом, а ова част за наредну годину припала је протојереју-ставорофору Љубомиру Рајићу и његовој фамилији.

Скупштина је усвојила и резлоцију чији текст у целости преносимо.

 

РЕЗОЛУЦИЈА
30. СКУПШТИНЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЕПАРХИЈЕ КАНАДСКЕ,
ОДРЖАНЕ У МАНАСТИРУ СВ. ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ,
У МИЛТОНУ,  ОД 10. ДО 12. ФЕБРУАРА 2012. ГОДИНЕ

 

Сабрани под омофором Архипастира нашег, Господина Г. Георгија,свештенство и делегати 30. Скупштине Епархије канадске, одржане  од 10. до 12. фебруара 2012. године уМанастируСв. Преображења Господњег, у Милтону, с топлом благодарношћу Господу поздрављамо Његову Светост Патријарха српског Господина Г. Иринеја и сав свештени сабор архијераЦркве српске. Изражавамо своју синовску оданост Патријарху нашем и надамо седа ћемо гаускоро на овим просторима видети и свету му десницу целивати.

Пре тридесет година, скрајнути географски, али и у црквеној свести америчког континента, у издвајању и осамостаљивању Епархије канадске и постављању првог Епископа на њено чело, доживели смо истинску Божију милост. Живот Цркве српске на овим просторима, и њена историја, потврдили су целисходност ове историјске одлуке.  Превладалисмоцрквени раскол и народну неслогу под чијим смо теретом уздисали пре три деценије.  Следећи далекосежну визију нашег Епископа окућили смо Епархију нашу манастирским комплексом равним отаџбинским, студеничким и дечанским.

Изборили смо се и да мртве своје под звуке звона манастирских и дима кадионог саберемо.

Многе смо цркве Богу и светима Његовим у славу саградили; домове црквене и сале народне устројили. Цркву смо младим свештенством подмладили.Живећи пуним и благодатним животом Цркве, расли смо са њом, учили се и многе животне лекције научили.Благодаримо Господу што нам је дао снаге и мудрости да, предвођени нашим Епископом и ношени његовом одлучношћу, вишеструко умножимо оно што нам је пре тридесет година на одговорност дато и молимо му се да нас кријепи на путу даљег ширења вере који стоји пред нама.

Са узнемирењем и истинском бригом пратимо раслојавајуће процесе у Цркви српској. Забрињавају нас иступи појединих великодостојника Цркве наше који, са уске и жртвене стазе Христове,  искорачују на широки пут медијске пажње и уподобљавања добу овоме.Опомињемо их да је пред њима тежак задатак одржања заклетве коју су примили на себе да очувају стадо своје и Српску цркву на српским просторима који се у државотворном смислу већ дуго круне.

Као духовна чеда Светога Саве, и ми у расејању имамо свету обавезу да свесрдно помажемо Српској Цркви и народу српском где год се наши угрожени саплеменици налазили, а поготово на исконским и изворним српским територијама: на Косову и Метохији, у српској Босни и у старој Херцеговини.Тиме и другима сведочимо светост своје вере и истину свог духовног бића.

Опомињемо све да буду свесни тешког и изазовног доба. Свуда ратови и гласови о ратовима; глади, помори; земља се тресе по свету (Мт. 24. глава).Секуларне и директно богоборне идеологије, огромним средствима и силом, намећу се за једино исправне, а ратоборни ислам усеца се у ткиво некадашњег хришћанског света. Пред свим тим изазовима призивамо у свест сведочење страдалне Цркве Христове и позивамо сву децу њену да у одговорима Цркве налазе путоказ и излаз из кризе у којој је човечанство залутало.

И сада, као и безброј пута до сада, опомињемо све на које се опомена наша односи, да застану и пресаберу животе своје; одвоје важно од неважног и да се хришћанском љубављу уграђују у животе оних које им је Господ у окружење подарио. Родитеље опомињемо: Ако Бога драгог у срца своје деце не уведу, богоборци разни срца деце њихове ће запосести и богоборним садржајима ће их испунити. Последице ће бити пагубне за све.

На свештенике Епархије апелујемо да буду свесни своје свештеничке одговорности, и молимо ихда не занемарују благодатни дар (1. Тим. 4, 14);да са више личног, жртвеног труда сведоче Пастиреначалника, свесни да ће пред њим за сваку им поверену душу одговор морати дати.

У овој години обележавамо и 25 година епархијске издавачке делатности. Уредницима и сарадницима “Источника” захваљујемо на жртви и желимо им од Господа умне и духовне снаге да издрже на свом путу.

Домаћинима 30. Епархијске скупштине, Манастиру и Савезном КСС изражавамо захвалност на љубазном гостопримству. 

image
image
image
image
image
image
image
image
Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.