News and Events - March 2010
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - среда, 3. март 2010. године

РЕЗОЛУЦИЈА ГОДИШЊЕ СКУПШТИНЕ ЕПАРХИЈЕ ИСТОЧНОАМЕРИЧКЕ
26-27 ФЕБРУАРА 2010. ГОДИНЕ   Свештенство и представници верних Епархије источноамеричке, сабрани на Годишњој скупштини у Саборном храму Св. Саве у Кливеланду, Охајо, 26. и 27. фебруара 2010. године, под омофором свог архијереја Преосвећеног владике др. Митрофана, усвојили су следећу

РЕЗОЛУЦИЈУ

1.У сећању су нам још свеже речи Његове Светости блаженопочившег Патријарха Павла: ''Нека нам речи буду благе, а аргументи јаки''. Верујући у васкрсење настављамо да осећамо радостотворну тугу због његовог преласка у небеску Цркву. Нека му Господ да небески починак!

Свемилостиви Бог нас је испунио духовном радошћу када је Свети архијерејски сабор Српске православне цркве, старајући се око јединства Патријаршије, изабрао у Духу Светоме за 45. патријарха наше Цркве Његово Преосвештенство Иринеја, дугогодишњег епископа нишког.

Поздрављамо његов избор, и искрено честитамо Његовој Светости Патријарху Иринеју, молећи се да му Господ и Спаситељ Исус Христос дарује здравље и мудрости да би успешно кормиларио бродом Српске православне цркве кроз олујне воде Новог светског поретка. Многаја љета, Свјатјејши Владико!

2. И даље смо крајње забринути због кризе у српској области Косово и Метохија. Епархија је доследно подржавала становиште Светог архијерејског сабора и српских власти да је декларација о независном Косову којим владају Албанци илегалан чин, како по међународном праву, тако и по резолцијама Уједињених нација. Настављамо да подржавамо ово становиште и поново потврђујемо нашу непоколебљиву тврдњу да Косово јесте и остаје Србија.

Сви смо чули да је Његово Преосвештенство епископ рашкопризренски Артемије, архијереј косовскометохијски, суспендован са своје управе Епархијом и стављен под истрагу Светог архијерејског синода. Ове новости изазивају велику жалост, јер је владика Артемије херојска личност у борби за правду и истину о свом многострадалном српском православном народу на Косову и Метохији. Нисмо непосредно упознати с проблемима у односу између епископа Артемија и Светог синода, али смо чули многе узнемирујуће гласине. Молимо се Богу да спор између Светог синода и епископа Артемија буде решен поштено и брзо од стране Светог архијерејског сабора, и то на основу сопствених црквених мерила, независних од било каквог и било чијег спољњег утицаја. Надамо се да ће на крају епископ Артемије моћи да се врати на чело своје епархије.

3. Благодарни смо Богу и испуњени радошћу да се коначно, после много година, срећемо као свештенство и представници верних територијално уједињене Епархије Српске православне цркве у источној Америци. Нека ово јединство у једној вери, у једној Цркви и једном Господу никада више не буде прекинуто. Позивамо све наше парохије да подрже нашу епархију и епископа, да озбиљно схвате веру и поредак Православне цркве и да раде на спровођењу тог поретка у животу својих локалних заједница.
Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.