Javascript Menu by Deluxe-Menu.com
Home
Christian Education
Communications
Culture
Liturgical Music
Stewardship
SOTAYA
Youth Ministry
Clergy Healthcare
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - среда, 3. март 2010. године

РЕЗОЛУЦИЈА ГОДИШЊЕ СКУПШТИНЕ ЕПАРХИЈЕ ИСТОЧНОАМЕРИЧКЕ
26-27 ФЕБРУАРА 2010. ГОДИНЕ   Свештенство и представници верних Епархије источноамеричке, сабрани на Годишњој скупштини у Саборном храму Св. Саве у Кливеланду, Охајо, 26. и 27. фебруара 2010. године, под омофором свог архијереја Преосвећеног владике др. Митрофана, усвојили су следећу

РЕЗОЛУЦИЈУ

1.У сећању су нам још свеже речи Његове Светости блаженопочившег Патријарха Павла: ''Нека нам речи буду благе, а аргументи јаки''. Верујући у васкрсење настављамо да осећамо радостотворну тугу због његовог преласка у небеску Цркву. Нека му Господ да небески починак!

Свемилостиви Бог нас је испунио духовном радошћу када је Свети архијерејски сабор Српске православне цркве, старајући се око јединства Патријаршије, изабрао у Духу Светоме за 45. патријарха наше Цркве Његово Преосвештенство Иринеја, дугогодишњег епископа нишког.

Поздрављамо његов избор, и искрено честитамо Његовој Светости Патријарху Иринеју, молећи се да му Господ и Спаситељ Исус Христос дарује здравље и мудрости да би успешно кормиларио бродом Српске православне цркве кроз олујне воде Новог светског поретка. Многаја љета, Свјатјејши Владико!

2. И даље смо крајње забринути због кризе у српској области Косово и Метохија. Епархија је доследно подржавала становиште Светог архијерејског сабора и српских власти да је декларација о независном Косову којим владају Албанци илегалан чин, како по међународном праву, тако и по резолцијама Уједињених нација. Настављамо да подржавамо ово становиште и поново потврђујемо нашу непоколебљиву тврдњу да Косово јесте и остаје Србија.

Сви смо чули да је Његово Преосвештенство епископ рашкопризренски Артемије, архијереј косовскометохијски, суспендован са своје управе Епархијом и стављен под истрагу Светог архијерејског синода. Ове новости изазивају велику жалост, јер је владика Артемије херојска личност у борби за правду и истину о свом многострадалном српском православном народу на Косову и Метохији. Нисмо непосредно упознати с проблемима у односу између епископа Артемија и Светог синода, али смо чули многе узнемирујуће гласине. Молимо се Богу да спор између Светог синода и епископа Артемија буде решен поштено и брзо од стране Светог архијерејског сабора, и то на основу сопствених црквених мерила, независних од било каквог и било чијег спољњег утицаја. Надамо се да ће на крају епископ Артемије моћи да се врати на чело своје епархије.

3. Благодарни смо Богу и испуњени радошћу да се коначно, после много година, срећемо као свештенство и представници верних територијално уједињене Епархије Српске православне цркве у источној Америци. Нека ово јединство у једној вери, у једној Цркви и једном Господу никада више не буде прекинуто. Позивамо све наше парохије да подрже нашу епархију и епископа, да озбиљно схвате веру и поредак Православне цркве и да раде на спровођењу тог поретка у животу својих локалних заједница.Official website of the Central Church Council of the Serbian Orthodox Church in America and Canada. Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2016.  All rights reserved.
Powered by Orthodox Web SolutionsHome | Back | Print | Top