News and Events - March 2011
 
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - понедељак, 21. март 2011. године

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ СА СЕМИНАРА СВЕШТЕНСТВА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
АУСТРАЛИЈЕ И НОВОГ ЗЕЛАНДА
ОДРЖАНОГ У СИДНЕЈУ ОД 16. ДО 19. МАРТА 2011.


Свештенство Српске Православне Цркве Епархије аустралијско-новозеландске и Епархије за Аустралију и Нови Зеланд Митрополије новограчаничке, под очинским духовним руковођењем свога Епископа, Његовог Преосвештенства Г. Иринеја аустралијско-новозеландског, одржало је свој годишњи семинар од 16. до 19. марта 2011. године у Сиднеју.

Сабрање је започело Светом Литургијом пређеосвећених дарова служеном у цркви Светог Кнеза Лазара после које је, у истој парохији, уследила изложба радова епархијске радионице „Риза“ која се бави израдом свештенослужитељских одежди.

Радни део семинара започет је у блектаунској парохији 17. марта, на саму годишњицу косовско-метохијског погрома. Након јутарњег богослужења, протојереј ставрофор др Милорад Соактар изнео је кратак осврт на Еванђелски цитат „Матеј 9,16-17“ а затим изложио и интересантну интроспективу из свог рада у својству психолога, са жртвама злостављања у породици.Након оца Милорада, сабраном свештенству се обратио специјални гост овогодишњег семинара, Његово Преосвештенство Г. Максим, Епископ западноамерички. Преосвећени Владика Максим одржао је два предавања у току дана. Прво на тему „Светост, Божанска и људска“, односно „Евхаристија као освећење твари и човека“, и друго на тему „Светитељи као референтна тачка и парадигма за заједницу светих“, или другим речима- „смисао канонизације“.Након предавања које је произвело врло живу и плодотворну дискусију, одслужено је вечерње богослужење и послужена је вечера, чиме је први радни дан семинара приведен крају.

Следећег јутра, 18. Марта 2011. године, семинар је настављен у парохији Светог Архиђакона Стефана у Рути Хилу. После јутарњег богослужења свештенство је, на челу са својим Архипастиром, посетило пензионерско насеље „Свети Симеон Мироточиви“.

На почетку радног дела другог дана семинара кратак осврт на библијски цитат „Јевр. 6, 4-6 и 9-12 дао је протојереј ставрофор о. Борислав Петровић. Његово излагање побудило је врло плодотворну дискусију.У наставку рада, о дечијем летовалишту, односно организацији, резултатима и плановима за будућност,  говорио је високопречасни протојереј ставрофор Саша Радоичић, директор дечијег летовалишта и духовник Савеза Кола Српских Сестара. Отац Саша апеловао је на свештенике да се у будућности потруде да из својих парохија пошаљу што више деце у летовалиште јер је оно од непроцењивог значаја за њихов духовни развој. Такође и да се сви заједно потрудимо да унапредимо инфраструктуру летовалишта у манастиру Светог Саве у Илајну.У својеврсном додатку овој теми протојереј ставрофор Србољуб Милетић представио је укратко  програм летњег образовног кампа за децу из дијаспоре у Сремским Карловицма. Прошле године у овом програму је од укупно тридесетпет учесника било чак дванаест из Аустралије. Надамо се да ће ове године наше учешће бити још значајније.

Његово Преосвештенство Владика Иринеј говорио је о изградњи колеџа „Свети Сава“ и предлогу за градњу Епархијског центра на имању колеџа који је једногласно подржан. Преосвећени је потом беседио и о питањима везаним за предложени јединствени Устав и могућу арондацију Епархија и на крају о братству Светог Владике Николаја које већ годинама стипендира наше богослове, односно о питању оснивања месних одбора овог братства и постављењу духовника.У наставку рада разговарало се о раније донетим одлукама о прикупљању помоћи пострадалима у недавној серији природних катастрофа укључујући поплаве у Квинсленду и земљотресе у Крајстчерчу и Јапану.

Затим је Преосвећени Владика Иринеј представио свештенству предлог о уношењу Преподобног старца Никанора хиландарског и аустралијско-новозеландског у Диптих светих, који ће наша Епархија у догледно време упутити на разматрање Светом Архијерејском Сабору Српске sem12Православне.Након плодотворне и богате дискусије о практичним пастирским питањима усвојени су поједини предлози тема за следећи свешетенички семинар а затим су служени великопосни часови, за време којих се свештенство исповедало, а затим и Света Литургија пређеосвећених дарова на којој је началствовао Преосвећени Владика Иринеј.

У суботу, 19. марта, на празник Света 42 мученика Аморејска служена је Света Архијерјска Литургија у про-катедралном храму Светог Саве у Мона Вејлу на којој је началствовао Његово Преосвештенство Епископ Максим. Након ручка сабрање свештеничког братства затворено је молитвом благодарења.

Током семинара одржан је парастос преминулим свештенослужитељима, као и жртвама природних катастрофа уsem13 Аустралији, Новом Зеланду и Јапану, као и жртвама косовско-метохијског погрома. Одано је признање и захвалност црквеним градитељима и свима који су на било који начин припомогли мисију своје Цркве од најранијих почетака, од оснивања првих црквених општина до данас. Изражена је нада и уверење да ће генерације које долазе, поучени примером својих мајки и очева, својих бака и дедова, и сами на сходан начин активно учествовати у животу Цркве.

Овим путем, сви учесници семинара се најсрдачније захваљују нашим беспрекорним и благородним домаћинима: свештеницима и одборима парохија и посебно сестрама Кола сестара, који су се побринули да организовање и одржавање овогодишњег свештеничког семинара прође на завидном нивоу.

Посебну благодарност свештенство и народ, на челу са својим Архипастирем, Владиком Иринејем, изражава уваженом госту, Његовом Преосвештенству Г. др Максиму Епископу западноамеричком и уваженом професору Православног Богословског Факултета Београдског универзитета чија је заслуга што је овогодишњи семинар одржан на високом духовном и богословском нивоу.

Српско православне свештенство
Епархије аустралијско-новозеландске и
Епархије за Аустралију и Нови Зеланд
Митрополије новограчаничке
 
Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.