News and Events - April 2010
image

ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - понедељак, 5. април 2010. године

ВАСКРШЊА ПОРУКА МИТРОПОЛИТА ХРИСТОФОРАХ Р И С Т О Ф О Р


ПО МИЛОСТИ БОЖЈОЈ
ПРАВОСЛАВНИ МИТРОПОЛИТ ЛИБЕРТИВИЛСКО-ЧИКАШКИ СВЕМУ СВЕШТЕНСТВУ, МОНАШТВУ И СВИМА СИНОВИМА И КЋЕРИМА ШАЉЕ ПОЗДРАВЕ ИЗ МАНАСТИРА СВЕТОГ САВЕ, СЕДИШТА НАШЕ СВЕТЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ У СЕВЕРНОЈ И ЈУЖНОЈ АМЕРИЦИ

ХРИСТОС ВАСКРСЕ - ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

Прослављање хришћанских празника означава радост за све оне који живе и раде по Јеванђељу Христовом. Како ми православни хришћани треба да доживљамо прослављање хришћанских празника о томе нас поучава свети апостол Павле упоређујући са славом разних звезда: "Друга је слава сунцу; а друга слава месецу, и друга слава звездама; јер се звезда од звезде разликује у слави" (Прва Кор. 15,14).

Дакле, сваки празник обавезује нас посебном радошћу, али најобилнију, најбогатију и највећу радост доноси нам ВАСКРСЕЊЕ ХРИСТА СПАСИТЕЉА - ВАСКРС.

Разумљива је ова велика радост, јер је Христос својим васкрсењем победио смрт-највећег непријатеља људи. Ником од људи није то пошло за руком, иако су многи желели. Једино је Христос Спаситељ однео ту победу. Зато се Његовој победи радују сви људи јер у тој победи виде и своју победу и своје васкрсење. Васкрс, Празник над Празницима, доноси општу радост свима људима, испуњава радошћу сва људска срца и сваки може поновити истину, "Јер мени је живот Христос, а смрт добитак" (Фил. 1,21).


Свети Јован Златоусти одушевљен овим великим даном позива хришћане на општу заједничку радост, "Данас верни треба да се радују великом радошћу, јер је Христово васкрсење свих...Зато данас треба мислити и говорити о јеванђелској љубави, о слози, о добру, о спасењу нашем, које собом доноси Васкрсење Христово. Нека се данас весели и радује и богат и сиромах, и весео и тужан, и стар и млад. Нека се измире који су у завади и неслози и нека остану браћа у љубави..."

Идући у сусрет Празнику над Празницима Васкрсу Спаситеља нашег, Ми се обраћамо свецелокупној пуноћи наше свете Цркве да се сетите и помогнете вашим прилогом нашег Манастира Светог Саве у Либертивилу, седишта Српске цркве у Северној и Јужној Америци.

ХРИСТОС ВАСКРСЕ - ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

О Васкрсу 2010. године

Ваш молитвеник пред Васкрслим Христом

+ХРИСТОФОР

МИТРОПОЛИТ
ЛИБЕРТИВИЛСКО-ЧИКАШКИ

Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.