News and Events - April 2014

ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - петак, 11. април 2014 године

ИСПОВЕСТ И САБРАЊЕ СВЕШТЕНСТВА
ЕПАРХИЈЕ НОВОГРАЧАНИКО-СРЕДЊЕЗАПАДНОАМЕРИЧКЕ

English

Треће Јесеро, Илиној - С благословом Његовог Преосвештенства г. Лонгина епископа НГСЗА обављена је исповест епархијског свештенства у четвртак, 10. априла 2014. године у седишту Епархије, манастиру Нова Грачаница у Трећем Језеру, Илиноис.

У 9 сати ујутро служено је јутарње богослужење. Служио је млади, новорукоположени, свештеник Александар Вујковић, а за певницом су певали ђакони Александар Петровић и Николај Костур. Његово Преосвештенство епископ г. Лонгин и свештеници присуствовали су јутарњем богослужењу.

По завршетку јутарњег богослужења обављена је исповест свештенства. С благословом Епископа исповедници су били високопреподобни архимандрит Томас Казић, игуман манастира Нова Грачаница и високопречасни протојереј-ставрофор Богдан Зјалић, умировљени парох чисхолмски. Пре приступа исповести Његово Преосвештенство епископ Лонгин се обратио свештеницима с поуком о значају исповести, као и упутствима за исповест, која мора да буде искрена и отворена, прожета покајањем.

После исповести било је мало послужење кафом и питом од јабука. У 11:30 свештеници су се сабрали у манастирској сали да би предвођени својим архипастиром осврнули се на извесна питања у пастирској служби, као и дискутовали о предстојећем програму за Епархијску годишњу скупштину, у склопу епархијских дана, заказану за 13. – 15. јуни 2014. године.

Његово Преосвештенство у свом уводном осврту дао је тон овом састанку и разговору.

Пошто су измењена мишљења по неким питањима у вези са Епархијском годишњом скупштином , прешло се на пастирска питања и свештенопастирску мисију у парохијама. Следећа питања била су на дневном реду:

1.Питање скупштинских извештаја: колико су свештеници укључени у то. Епархији нису достављени сви годишњи извештаји црквеношколских општина.

2. Однос свештеника и црквених одбора.

3. Активности на пољу образовања одраслих.

4. Размештање свештеника – премештање са парохије на парохију: целисходност, потреба или погрешка: конкретни разговор о евентуалној потреби.

5. Одговор свештеника на позив из Епархије: ажурност у пријављивању доласка или недоласка.

6. Наша Епархија у контексту рада централних тела СПЦ у Северној и Јужној Америци.

7. Питање епархијске веб-странице.

По свим горњим питањима дискутовало се у одговарајућем смислу и дати су извесни предлози и сугестије, које ће се доставити надлежним телима.

У одређеном времену учињена је пауза за ручак који је сервирала вредна сестра Рада, домаћица манастирске кухиње, уз помоћ домаћина манастирске сале брата Здравка и сестре г- ђе Николић, која је овом приликом са својим братом Ђорђем Николићем даровала свакој парохији у Епархији једну тацну за олтарску употребу.

По завршетку састанка служен је акатист у манастирском храму.

Тако је завршен овај братски свештенички састанак с молитвом Господу да нас укрепи и оснажи за нова прегнућа, а на ползу наше Свете Цркве и на спасење душа поверене нам пастве.

о. Н.Л.

Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.