Javascript Menu by Deluxe-Menu.com
Home
Christian Education
Communications
Culture
Liturgical Music
Stewardship
SOTAYA
Youth Ministry
Clergy Healthcare
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - среда, 13. април 2011. године

ГОДИШЊА СКУПШТИНА ЕПАРХИЈЕ НОВОГРАЧАНИЧКО-СРЕДЊЕЗАПАНОАМЕРИЧКЕ


Грејслејк, Илиној - Епархија новограчаничко-средњезападноамеричка одржала је Годишњу скупштину у петак, 8. априла и суботу, 9. априла 2011. године, у манастиру Нова Грачаница у Грејслејку, Илиноис, под председништвом Његовог Преосвештенства епископа Г. Лонгина.
 
Скупштини је претходила исповест свештенства, а после исповести одржана је конференција свештенства Епархије. У петак, 8. априла 2011. године служена је Литургија Пређеосвећених дарова. Служили су архијерејски намесници Епархије: протојереји-ставрофори Петар Милошевић, Недељко Лунић, Богдан Зјалић, Ђуро Крошњар и Живан Урошев. После свете Литургије и послужења одржао је предавање протојереј-ставрофор др Милош Весин, на тему: ''Светотајински живот Срба у 21. веку''. По завршеном предавању уследили су коментари, питања и одговори. После подне, у 4. сата, служен је Акатист Пресветој Богородици.
 
Регистрација делегата одржана је са почетком у 4 сата после подне и настављена током вечери. После Призива Светога Духа било је послужење за све делегате.
 
Скупштина је почела у 7 сати увече у манастирској сали. Скупштину је отворио и истој председавао Његово Пресовештенство епископ Г. Лонгин, уз асистенцију подпредседника Епархијског савета г. Милоша Сараволца и архијерејског заменика протојереја-ставрофора Марка Тодоровића. Записник су водили ђакон Николај Костур и прота-ставрофор Милорад Лончар, секретар Епархије. Скупштина се одвијала по предвиђеним и усвојеним од Скупштине дневним редом, и то: Усвајање дневног реда, записник са прошлогодишње скупштине, извештај епархијског Архијереја (посебно доносимо у целини), извештај благајника, извештај Надзорног одбора, усвајање буџета Епархије, предлози Епархијског савета, извештај Епархијског просветног одбора, извештај Кола српских сестара, извештај Одбора за омладину и разно.
 
Скупштина се одвијала у братској атмосфери, са дужним поштовањем и уважавањем сваког делегата и одговарајућом пажњом за свако питање, коментар или пак предлог. Нарочито је био упечатљив исцрпан извештај благајника Епархије брата Бране Бранкова, који је уложио много труда да представи праву слику финансијског пословања и стања у Епархији и епархијским телима. У томе му је био од велике помоћи рачуновођа ипођакон Павле. Одато им је признање од свих присутних на скупштини. Похваљени су и чланови Надзорног одбора за њихов рад на прегледу пословног рачуноводства. И други извештаји, као Просветног одбора, Омладинског одбора, Кола сестара, примљени су са захвалношћу и хвалом за успешно обављен посао.
 
Скупштина је завршила рад у суботу у 1 сат после подне са молитвом и захвалношћу Господу за Његову неизмерну милост.
 
Скупштина је усвојила саопштење за јавност, које се објављује у наставку у целини.

Протојереј ставрофор Недељко ЛунићOfficial website of the Central Church Council of the Serbian Orthodox Church in America and Canada. Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2016.  All rights reserved.
Powered by Orthodox Web SolutionsHome | Back | Print | Top