News and Events - June 2011
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - понедељак, 6. јун 2011. године

ЈЕРЕЈ РАДОВАН ЈАКОВЉЕВИЋ УЧЕСТВОВАО НА СИМПОСИОНУ
"СРПСКА ТЕОЛОГИЈА ДАНАС"


Београд, Србија - Свештеник Радован Јаковљевић учествовао је на трећем годишњем симпосиону ”Српка теологија данас” одржаном на Богословском факултету Универзитета у Београду у периоду од 27. до 28. маја, текуће године.

О. Радован говорио је на тему: НА РАСКРСНИЦИ ИЗМЕЂУ ЧОВЕКА И НАДЧОВЕКА: КРИТИКА ТРАНСХУМАНИЗМА И ИДЕЈЕ ЉУДСКОГ САВРШЕНСТВА БЕЗ ЗАЈЕДНИЦЕ СА БОГОМТрансхуманизам као савремена философска идеологија промовише доктрину људске перфекције ван божанског домостроја спасења. Пропоненти трансхуманистичке теорије, своје аргументе о трасформацији човека ка суперчовеку и надчовеку (homo perfectus-u) базирају на чињеници да су људска патња, бол, старење и смрт непотребни, па према томе и безначајни. Према њиховој тврдњи, агонија људског бола и смрти може, или боље речено треба да се умањи и избегне кроз експлоатацију и наметање савремених технолошких достигнућа.

Међутим, остаје да се види да ли ће трансхуманистичка идеја о савршеном и бесмртном друштву успети да помогне човечанству у избегавању смрти, или ће пак допринети убрзању процеса смрти кроз своју комплексност?

Циљ излагања је био да представљање критичке анализе 'Трансхуманистичке Декларације' у оквирима савремених биоетичких истраживања.

О. Радован је магистар хришћанске Биоетике (Мaster of Arts - Bioethics, Trinity International University, Deerfield, Illinois),  и магистар богословља - с концентрацијом на хришћанском образовању (Master of Art - Christian Education,  St. Vladimir's Orthodox Theological Seminary, Crestwood, NY).
Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.