News and Events - June 2011
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - уторак, 21. јун 2011. године

ПРОСЛАВЉЕНИ 28. ЕПАРХИЈСКИ ДАНИ КАНАДСКЕ ЕПАРХИЈЕ

Милтон, Онтарио - Протеклог викенда било је веома свечано у манастиру Преображења Господњег  у Милтону.Канадска епархија прославила је своје 28.по реду,сада већ традиционалне Епархијске дане.Било је заиста дивно видети велики број верника,њих око 5000, који су дошли са свих крајева Онтарија и шире, како се сабирају око свога Епископа  и својих свештеника најпре на Светој Литургији а потом и на свим културним, уметничким, спортским и забавним догађајима припремљеним за ову прилику.

Прослава је почела у суботу 18.јуна Светом Архијерејском Литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Епископ Канадски г.Георгије уз саслужење госта из Чикага, протојереја-ставрофора проф.др Милоша Весина и пар свештеника Канадске епархије. На Литургији су били присутни махом млади, који су дошли на трећи по реду Сабор српске омладине у организацији Косовског завета,организацији која окупља младе Србе Канаде око очувања националних,духовних и културних вредности Српскога народа.

Трећи сабор омладине по први пут ове године,одржан је у новосаграђеној згради библиотеке и музеја Канадске епархије.Скуп је отворио и благословио Епископ г.Георгије да би потом кренула излагања.Најпре је говорио  брат Милош о свакодневним проблемима на које наилазе млади људи у овоме времену и о највећем проблему,погубном смањењу наталитета у Српском народу.Након њега своје предавање одржао је председник организације Косовски завет г.Слободан Мишљеновић на тему Виртуелна агресија на младе где је указао на проблем заокупљености младих компијутерима,видео игрицама и свакаквим телевизијским емисијама.

Највећу пажњу ипак изазвало је предавање проф.др о.Милоша Весина из Чикага који је говорио oСветој тајни брака и “везама”младих данас у коме је изнео своја свештеничко- теолошка , психолошка али и лична искуства по овоме питању.На самом крају сви су уживали у наступу чувене музичке уметнице госпођице Мартине Говедник, мецo-сопрана из Монтреала која је извела пар старих српских песама из средњега века.

Упоредо са предавањима у просторијама манастирског конака одржано је такмичење из Веронауке и Српског језика за ђаке Српских школа из околних градова.Њих око стотину такмичило се заједно са својим вероучитељима и наставницима у знању свега онога што су учили претходне школске године.Као најбољи ове године показали су се ђаци Српске школе из Цркве Сабора свих српских светитеља из Мисисаге са својим вероучитељем г.Костом Дојићем.

Тиме је завршен овогодишњи Сабор српске омладине.

Следећег дана у недељу 19.јуна поново је служена свечана и торжествена Света Архијерејска Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ Канадски г.Георгије уз саслужење свих свештеника источно-канадског намесништва.На Литургији је одговарао Епархијски хор Кир Стефан Србин из Торонта.Манастирски храм је био премали да би у њега могли стати сви па су многи слушали Св.Литургију изван и около храма и на степеницама. На Литругији се причестио велики број присутне деце.О празнику Свих Светих беседио је о.Милош Пурић из Торонта.

Након завршетка Свете Литургије сви су изашли ван на манастирско имање да би на свечаном павиљону пресекли и осветили славски колач и жито.Овогодишња кума била је г.Милица Квајић из Монтреала а за следећу годину јавили су се добри и честити људи г.Добро и Зора Станишић из Нијагаре Фолса.

По освећењу колача и жита послужен је свечани славски ручак чиме је започело велико свенародно весеље.Сви присутни су уживали у највећој смотри фолклорних група из свих околних градова, народној музици, специјалитетима народне кухиње, ражња и роштиља.

Играло се,певало и веселило до касно у ноћ а онда су сви отишли натраг својим домовима чиме су завршени овогодишњи Епархијски Дани.
image
image
image
image
Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.