News and Events - July 2010
 
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - петак, 23. јули 2010. године

КАНОНСКА ПОСЕТА ЕПИСКОПА КАНАДСКОГ Г. ГЕОРГИЈА


Ванкувер, Б.К. - Његово Преосвештенство, Епископ канадски Г. Георгије посетио је 18. јула Српску Православну Цркву Св. Сава у Ванкуверу. Претходног дана, 17. јула, Преосвећени Владика је посетио цркву Св. Архангел Михаило у Брнабију где је у његову част након Вечерњег богослужења био одржан Свечани банкет.

У СПЦ Св. Сава, Епископ канадски Г.Г. Георгије је, као и протеклих деценија, био топло дочекан од благочестивог српског народа. Преосвећени Епископ Георгије је најпре служио Свету Архијерејску Литургију на којој су Преосвећеном Епископу саслуживали протојереј ставрофор Мирослав Дејанов и јереј Милош Пурић. Појао је богослужбени хор Стеван Мокрањац којим је дириговао господин Ненад Ивановић. На Литургији су се причестила сва присутна деца.

Након Свете Архијерејске Литургије Епископ Георгије је одржао помен генералу Драгољубу Михаиловићу, поменувши блаженопочивше патријархе Павла и Германа, као и блажену успомену Владику Саву (Вуковића) који је освештао цркву Св. Саве у Ванкуверу. Панаију и погачу за помен су припремиле сестре Кола српских сестара Св. Петка, Јелена Денин-Ђурђевић и Његослава Маљевић.

Након богослужења се прешло у свечане просторије где је припремљен пригодан програм и пикник у част епископа. Након молитве и благослова најпре је Преосвећеног Епископа Георгија са неколико песама посвећених Косову поздравила Православна група Св. Владика Николај.

Поздравну реч је одржао председник црквеношколске заједнице, господин Дејан Варајић, који се пожелео добродошлицу Пречасном Епископу и поздравио све верне и рекао неколико речи о раду и животу ЦШО. Затим је све пристуне поздравио Преосвећени Владика Георгије који је нагласио да врлине праштања, покајања и љубави треба да красе сваког православног хришћанина.

Вернима се затим обратио јереј Милош Пурић који је представио гошћу из Београда, песникињу Мирјану Булатовић која је промовисала два нова издања Источника: Штап Патријарха Павла и Антологија српског песништва II.

Уважени гост, Његова Еминенција, почасни конзул српски, господин Предраг Владиковић, је поздравио Пречасног Владику и све верне и обрадовао их својим извештајем да је поднео захтев у Парламенту канадске владе за укидање виза за српско становништво. Захтев за укидање виза је на разматрању и Његова Еминенција је оптимистичан и решен да истраје до краја у решавању овог питања.

На самом крају свечаног програма верни су молитвом и песмом испратили свог Преосвећеног Владику. 
 
Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.