News and Events - August

ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - уторак, 13 август 2013 година

СЛАВА ЦРКВЕ СВЕТОГА АРХИЂАКОНА СТЕФАНА

Портланд, Орегон - Српска Православна Парохија Светога Стефана Првомученика и Архиђакона у Портланду сваког авуста месеца, о празнику преноса моштију из Јерусалима у Цариград (428.г.) прославља своју другу годишњу славу, поред оне познате ”јануарске”.

Парохија у Портланду је основана још 1996. године, а црква је купљена од Корејанаца после пожара, те је одмах требало приступити целокупној реновацији конструкције, у чему су се добровољним радом истакли сви парохијани. Тако данас ова црква изгледа предивно, а уз храм у истом комплексу постоје црквена сала, и неколико помоћних просторија. У Цркви је до сада свештенослужило неколико свештеника, а садашњи парох је о. Никола Тодоровић, Србин из Црне Горе.

Свети Стефан (назван Првомученик) је био архиђакон првобитне Јерусалимске цркве, први од седам ђакона, које су Свети Апостоли рукоположили и поставили на службу око помагања сиротних у Јерусалиму. Стефан је био Јеврејин, и то припадник оног дела јеврејског народа који су живели у грчким областима и говорили грчким језиком. Био је у сродству са апостолом Павлом, који у време Стефановог мучеништва још увек није спознао истину Христовог учења. Страдање светог Стефана збило се годину дана после силаска Духа Светога на апостоле, односно исте године када се Господ Исус Христос вазнео на небo. Свети Стефан је први хришћанин који је страдао за Господа и зато се назива Првомучеником. Његово мучеништво потресно је описано је на страницама Светог Писма Новог Завета (ДАп 6:8-7:5, 47-60).

Долазак Владике Максима је највећи празник наше мале портландске парохије, која броји око стотинак домаћинстава.  Уз Владику Максима, на славу наше црквене заједница долазе нам и други драги гости, свештеници и парохијани из сусједних парохиј: Сијетла, Јуџина, Далеса, као и гости из других локалних православних цркава.

Епископу су саслуживали презвитери Никола Тодоровић из домаће парохије, Предраг Бојовић из Сијетла, Данијел Мекеј из Јуџина и ђакон Стивен из Јуџина.  Одговарали су месни парохијани потпомогнути гласовима из Јуџина. Кумови славе ове године су били чланови породице Мићић, Милорад и Тања, са кћерком Саром и синовима Душаном и Огњеном.  Tоком банкета они најмлађи су извели програм.

Слава наше цркве је дан за памћење, дан када се са Свете Литургије враћамо оплемењени Владикином молитвом, благим ријецима и мудрим савјетима за нове подухвате.

Присутна дјеца су стално дотрчавала до Владике да га загрле, испричају му своје догодовштине, сједну у крило и буду послужени лубеницом и колачима од самог Владике. Највећи ”бисер” била је спонтана изјава мале Саре, која је Владики рекла: ”Ја не волим да Ти порастеш и умреш!!” На то јој је наш Владика рекао како ми сви растемо не да умремо него за вечност, на шта је Сара додала: ”Тамо ћемо сви да не умремо”!!!

За славу цркве и дочек нашег Владике Максима спремамо се дуже времена, али нам вријеме проведено са Владиком некако прође као трен.  И у том “трену”, или боље рећи ”вјечнутку”, Владика је нашао времена да вјенча двоје наших младих парохијана Тању и Тајлера, да поразговара са члановима црквеног одобора и присутним гостима, да ужива у пјесмама наших млађих парохијанки које су их припремиле у част славе, да се игра са младима, да одмјери своје тениске квалитете са нашом парохијанком Јеленом Видовић (надом нашег и америчког тениса), као и да посјети ресторан “Two Brothers” и проба у чувене сарајевске и Мишине ћевапе.

Нашег Владику пут води даље на Аљаску у посјету српско-америчким манастирима, на ”север планете”. Нама у Портланду остаје нада и жеља да нам поново ускоро дође. Председник црквеног одбора Небојша Мучибабић и његова супруга Славица дугују захвалност нашем Владици што су по други пут имали прилику да га угосте и буду домаћини овом најдражем госту – и домаћину – ове благословене Парохије.

Припремио: Небојша Мучибабић 

image
image
image
image
Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.