News and Events - August 2010
 
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - понедељак, 16. август 2010. године

ОСВЕЋЕЊЕ КРСТА У ДЕНВЕРУ

Денвер, Колорадо - Hа велику радост верних парохије св. Јована Крститеља у Денверу, Колорадо, а на дан  Успенија Св. Ане у Суботу, 7. Августа освештан је часни Крст, који је истог дана постављен на врх куполе звоника који је у изградњи. Ово крсно знамење освештао је јереј Радован Петровић, парох денверски уз присуство мноштва парохијана и верног народа.  Свештеник је на крају церемоније поздравио све присутне и нагласио велики значај овог свечаног момента у животу ове мисионарске парохије. Такође, он је изразио наду да ће ово крсно знамење служити на понос свима верним и да ће достојно представљати и украшавати нову цркву.

Крст је урађен по дизајну о. Радована, а дониран и израђен од стране Радомира Југовића, Јасмина Крушка и Душана Вуковића. За израду је коришћен не рђајући челик, а крст је потом офарбан у златну боју. Бранко Мочевић и Јереј Радован Петровић су помоћу дизалице инсталирали крст на врх звоника који је висок 11 метара уз велики аплауз присутних верника.

Напослетку свештеник је отворио цркву и по први пут показао унутрашњост завршеног храма присутним парохијанима. Сви су били пријатно изненеђени и обрадовани изгледом реновиране цркве. Свештеник је изнео податке везане за радове на цркви, трошкове и финансирање истих као и детаље везане за Иконостас и црквени инвентар. Напоменуо је да је црквени инвентар који црква поседује био у употреби у првој српској цркви у Чикагу, која се налазила на Шилер улици, као и из прве цркве у Омахи, Небраска. Иконостас је купљен од цркве Св. Николе у Кадахију з апетнаест хиљада долара. Средства за реновирање цркве су обезбеђена подизањем кредита од педесет хиљада долара као и донацијама верних. Иконостас је купљен донацијама парохијана. Црква је усељива али се чекају последње инспекције како би парохија добила дозволу за коришћење цркве.

Молимо се Св. Јовану да нас све оснажи да истрајемо у завршетку овога Бого угодног дела и да се ускоро уселимо у прву српску православну цркву у Колораду.

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.