Javascript Menu by Deluxe-Menu.com
Home
Christian Education
Communications
Culture
Liturgical Music
Stewardship
SOTAYA
Youth Ministry
Clergy Healthcare
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - уторак, 21. август 2012 године

ПАТРИЈАРХ СРПСКИ Г. ИРИНЕЈ ПОСЕТИО ГЕНЕРАЛНИ КОНЗУЛ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
И СРПСКО-АМЕРИЧКИ МУЗЕЈ "СВЕТИ САВА" У ЧИКАГУ

 


Чикаго, Илиној - У четвртак 17. августа 2012. године Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј, у пратњи Његовог Преосвештенства Епископа новограчаничко-средњезападноамеричког Г. Лонгина и јереја Владимира Вранића, посетио је Генерални конзулат Републике Србије у Америци и сусрео се са Његовом Екселенцијом Генералним конзулом Републике Србије у САД г. Деском Никитовићем. Након срдачног пријема, Свјатјејши је у пратњи господина Никитовића посетио и Српско-амерички музеј ''Свети Сава'' у Чикагу.

Његову Светост је у Музеју дочекао председник др Живојин Павловић и чланови Музеја. У великој кући Музеја Свјатјејшем је најпре показана живописно уређена соба посвећена Православљу и манастиру Хиландару, затим соба посвећена имиграцији и напослетку спомен соба посвећена чувеном српском научнику Николи Тесли. Након тога, др Павловић је Његовој Светости показао остатак музеја, пре свега позоришну салу на трећем спрату у којој се одржавају представе аматерског позоришта ''Мира Сремчевић''.

По обиласку Музеја уприличен је свечани ручак. После ручка председник Музеја др Живојин Павловић уручио је Његовој Светости монографије о Чикагу уз речи благодарности на посети која је од непроцењиве вредности за ову институцију која сведочи о изузетно богатој српској култури и науци, и која би требало да пружи значајан допринос очувању националног идентитета на овим просторима.

Захваљујући се на гостопримству и даровима, Свјатјејши је рекао да је Музеј ''Свети Сава'' значајан не само за Србе који живе у Чикагу, већ у целој Америци. - Ово би требало да буде место културе за српски народ који данас живи у Америци. Тако би наши људи увек могли да се подсете на величине као што су Хиландар и Никола Тесла и да буду поносни на оно што имају!, додао је Свјатјејши на крају.

Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј, у присуству Његовог Преосвештенства Епископа новограчаничко-средњезападноамеричког Господина Лонгина, примио је 16. августа 2012. године у просторијама манастира ''Нова Грачаница'' г. Дена Рутерфорда, државног благајника Државе Илиноис. Господин Рутерфорд је дошао у куртоазну посету поводом боравка Његове Светости у Сједињеним Америчким Државама.

Са благословом Његове Светости
Патријарха српског Господина Иринеја,

Јереј Владимир Вранић
 
Official website of the Central Church Council of the Serbian Orthodox Church in America and Canada. Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2016.  All rights reserved.
Powered by Orthodox Web SolutionsHome | Back | Print | Top