Javascript Menu by Deluxe-Menu.com
Home
Christian Education
Communications
Culture
Liturgical Music
Stewardship
SOTAYA
Youth Ministry
Clergy Healthcare
ВЕСТИ И ДЕШАВЊА - среда, 25 авугст 2010 године

САХРАЊЕН МИТРОПОЛИТ ХРИСТОФОР


Чикаго, Илиној - У присуству многобројне родбине, пријатеља, епархиота и поштоваоца, браће архијереја наше помесне цркве из Америке, Канаде и Аустралије као и из других православних јурисдикција, дипломатских представника и оданог свештенства, јуче је у манастиру Светог Саве у Либертивилу сахрањен блаженоупокојени митрополит либертивилско-чикашки Христофор.

Светом архијерејском заупокeјeном литургијом, која је служена под ведрим небом у манастирској порти, началствовао је првојерарх Православне цркве у Америци Његово Блаженство архиепископ вашингтонски и митрополит целе Aмерике и Kанаде г.г. Јона, уз саслужење Епископа канадског г.г. Георгија, Епископа источноамеричког г.г. Митрофана, Епископа новограчаничког-средњезападноамеричког г.г. Лонгина, Епископа западноамеричког г.г. Максима, Епископа аустралијско-новозеландског г.г. Иринеја, Епископа средњезападноамеричког г.г. Петра (Руска загранична црква), Епископ Толеда и средњег запада г.г. Марко (Антиохијска православна црква).

Опраштајући се од митрополита Христофора у надахнутој беседи, Преосвештени епископ аустралијско- новозеландски г.г. Иринеј, између остало је рекао ”да смо изгубили великог духовног вођу и административног објединитеља, који је много учинио на остварењу двојезичног богослужења и школства, и који је током 60-њег пастирског рада имао огромног духовног утицаја на велики број људи и верника.”

После процесије до гробног места, поред гроба од митрополита Христофора се опростио протојереј Никола Чеко, старешина Саборне цркве светог Стевана у Алхамбри, Калифорнија, кога је Митрополит као парохијски свештеник послао у на духовну академију, и између осталог нагласио ”да је блажене успомене Митрополит Христофор у току свог пастирског рада као свештеник, а касније и као епископ и митрополит небројено пута био у ситуацији донесе тешке одлуке које нису увеке биле популарне, али увек у складу са Светим Јеванђељем и поретком Свете Цркве Христове.”

Након сахране блаженопочившег Митрополита, у просторијама Саборног храма светог Васкрсења у Чикагу приређена је даћа у току које се присутнима захвалио јереј Дарко Спасојевић, старешина храма и потом представио протојереја-ставрофора Драгољуба Дениса Павићевића, који је веома дирљиво говорио о свом познанству и сећењима на Митрополита Христофора.

Током ручка пристунима су се обратили представници разних организација, пријатељи и чланови породице: Данијела Ренђеловић, Председница организације жена при манастиру Светог Саве, Ивона Ранђеловић, 1-ва подпредседница Српског певачког савеза, Биљана Шевић, председница Управног одбора Саборног храма, Константин Тринатофилу, директор IOCC, Митар Ракић, дугогодишњи пријатељи и парохијанин храма Св. Архангела Михајила, и Петар Ковачевић, син блаженоупокојеног Митрополита, који се у име породице захвалио присутнима.

Нека свемилостив Господ настани блаженоупокојеног Митрополита Христофора у Царству Небеском.Official website of the Central Church Council of the Serbian Orthodox Church in America and Canada. Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2016.  All rights reserved.
Powered by Orthodox Web SolutionsHome | Back | Print | Top