Javascript Menu by Deluxe-Menu.com
Home
Christian Education
Communications
Culture
Liturgical Music
Stewardship
SOTAYA
Youth Ministry
Clergy Healthcare
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - понедељак, 10 септембар 2012 године

СЛАВА ЕПАРХИЈСКЕ КАПЕЛЕ У ИСТОЧНОАМЕРИЧКОЈ ЕПАРИХИЈИ

English

Марс, Пенсилванија - У суботу септембра 8. Његово Преосвештенство Епископ источноамерички господин Др. Митрофан служио је свету архијерејску литургију  у част Св.Никодима Архиепископа српског слави параклиса епархиске резиденције у Марсу у околини Питзбурга.

Саслуживали су архијерсјки заменик протојереј ставрофор Драгољуб Малић, архијересјки намесник вашингтонски протојереј ставрофор Србољуб Јоцковић, архјерејски намесник питсбуршки пртојереј ставрофор Стеван Степанов,директор  одбора за верско образовање протојереј ставрофор  др. Раде Торбић, парох мекиспротски протојереј ставрофор Стеван Рокнић, парох мидландски протојереј ставрофор Милан Крстић и протођакон Милан Медаковић.

За певницом су одговарали протојереј Рајко Косић парох питсбуршки и дипломирани теолог и службеник епархије Милован Јовановић са присутним народом .

Апостол је читао  дипломирани теолог Бранислав Гојић службеник епархиске канцеларије.

После замвоне молитве пререзан је славски колач и освећено је славско жито које су припремиле чланице Епархиског Кола Сестара са председницом Мили Радовић.

Присутна дечица су окретала славски колач, који су по жељи Његовог преосвештенства еипскопа др.Митрофана, били најмилији гости и кумови епархиске славе.

Његово преосвештенство епископ др.Митрофан на крају свете архијерејске литургије одликовао је протојереја Адама Јонтића правом ношења напрасног крста.

Нагласивши заслуге проте Адама који је провео двадест пет година као војни свештеник америчке авијације и који је био духовник српске делегације за време Дејтонске  Мировне Конференције и био активни парох на неколико наших парохија .  

Прота Адам иако у пензији и даље је активан и поред свог нарушеног здравља увек је спреман да помогне иде и служи где год  су потребе наше епархије, нагласио је Његово преосвештенство еипскоп др.Митрофан.

У својој архипастирској беседи  Његово преосвештенство епископ др.Митрофан подвукао  је потребу да долазимо у цркву и  живимо јеванђелским животом угледају ћи се на Светог Никодима архиепископа српског као и на све светитеље цркве православне.

После свете архијерејске литургјије приређена је трпеза љубави на којој су били присутни сви свештеници као и потпредесник епархиског управног одбора Раде Мрвош и епархиски благајник Милан Вишњић.

Због кише прослава је уприличена у унутрашњим просторијама епархије место  под шатором испред резиденције која је специјано за ову прилику
направљена .

После трпезе љубави Његово преосвештенство еипскоп др.Митрофан је учествовао у раду Одбора за Шејдланд епрахиског имања од 1300 ха.

На коме се налази Дечије летовалиште и манстир Успења Пресвете Богородице са прекрасном ново освећеном црквом .  

О.Србољуб Јоцковић Official website of the Central Church Council of the Serbian Orthodox Church in America and Canada. Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2016.  All rights reserved.
Powered by Orthodox Web SolutionsHome | Back | Print | Top