News and Events - September 2010
 
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - среда, 29. септембар 2010. године

КРСТОВДАН У ЛИБЕРТИВИЛУ

Либертивил, Илиној - Српски богословски факултет „Св. Сава“ у Либертивилу и ове године је на свечан начин обележио велики празник - Крстовдан. За разлику од претходних година, ове године посетило нас је неколико уваженик гостију, а такође је и обележено неколико битних момената за српски народ и Српску Православну Цркву у Америци.
 
Свету архијерејску литургију у манастиру Св. Саве служио је епископ Западно-амерички др Максим (Васиљевић) уз саслуживање свештеника Јована Јовића и Василија Вранића и ђакона др Предрага Самарџића, про-декана Православног богословског факултета у Либертивилу.  Уз неизоставно присуство студената и неколицине професора, празничну атмосферу увеличало је присуство побожних хришћана. Након св. евхаристије ослужен је 40-дневни парастос за блаженопочившег митрополита Христофора, бившег митрополита Либертвилско-чикашког и декана школе. Ово је био веома значајан моменат поготово за студенте, јер је већина њих била у Србији када се митрополит упокојио и нису били у прилици да присуствују погребу, али су му на овај начин одали почаст онакву какву је он и заслужио, уједно сетивши се свих доброчинстава које је он учинио, за факултет и уопште за целокупан Српски народ у Северној и Јужној Америци. Након дивне беседе владике Максима, који је указао на неке конкрентне чињенице које је митрополит учинио за факултет и чиме је његов лик само порастао у очима присутних,  сви су се још једном обратили молитвама Господу да душу уснулог митрополита настани како и сама песма каже „тамо где нема бола, жалости ни уздисања, већ где је радост непрестана“.
 
Празнично славље настављено је и за ручком, где је Православни богословски факултет у Либертивилу по први пут имао част да угости великог свеправославног филозофа и теолога, господина др Христа Јанараса. У име декана, Преосвећеног епископа др Митрофана, и свих професора, про-декан, ђакон др Предраг Самарџић пожелео је дорбродошлицу професору др Христу Јанарасу.  Цењени професор одржао је предавање на тему „О границама Цркве“. Предавање је било велико искуство првенствено за студенте, а онда и за све остале присутне. Имали су прилику да се упознају са неким актуелним питањима са којима се сусреће Црква, поготово на подручју Америке, где смо окружени разним хришћанским конфесијама. Такође, имали су прилику да у дискусији након предавања прошире знање кроз питања.  ”Кроз само неколико реченица могли смо да видимо колико значи упознавање са искуством које Црква носи, а које нам је професор на један нама разумљив начин успешно пренео и појаснио,” констатовали су студенти.   

Говорећи о значају доласка професора Јанараса на Православни богословски факултет у Либертивилу, треба напоменути и то да је професор Јанарас прокоментарисао да је ово школа са идеалним условима за студирање и да је њега подсетило на нека места где је и он студирао.
 
 
Aранђел Петровић
Студент IV године

image
image
image
Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.