News and Events - September 2010
 
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - четвртак, 30. септембар 2010 године

ПРЕДАВАЊЕ И ПРЕДСТАВЉАЊЕ МОНОГРАФИЈЕ:
"ВИДЕСМО СЛАВУ ЊЕГОВУ -
МОНОГРАФИЈА О ФРЕСКАМА САБОРНОГ ХРАМА СВЕТОГ ВАСКРСЕЊА ХРИСТОВОГ"


Чикаго, Илиној - У веома надахнутом и поучном предавању прота Мирослав је је између осталог нагласио: ”Бог ствара човека са природним чулима да би човек у свом потпуном бићу уживао у лепоти и доброти свог Божанског Творца. Можемо само да замислимо како се Адам "причешћивао" од радости и љубави гледајући, слушајући, додирујући свог Творца и Оца небеског. Падом у грех Адам не губи осећај чула, већ могућност да са тим чулима општи са Богом. У лишавању природног општења са Богом огледа се трагедија првородног греха. Зато је било потребно чулно искупљење огреховљеног човека, како би могао поново да гледа, чује и додирује свог небеског Родитеља. Као што једно дете, жељно родитељске љубави има потребу да свим својим чулима испољи и прима љубав родитеља, тако и огреховљени човек има исконску потребу да чулно дели радост љубави са својим Творцем. То је кроз читаву историју човечанства била тежња људи: да својим чулима поново спознају Бога.”

Затим је додао: ”Црква Христова нам је у својој аехитектури, иконографији, литургији и музици пружила прилику да као у огледалу, поново општимо својим чулима са Богом живим. Такође, корисно је да имамо у виду да су сва ова благодатна пројављивања естетски израз православног богословља и духовности, испољеног на Васељенским и помесним саборима.”

Предавању проте Мирослава претходило је вечерње богослужење, на којем је певао мањи састава црквеног хора Бранко Радичевић, којим је дириговала попадија Јелена Вранић.
Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.