News and Events - October 2010
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - четрвртак, 7. октобар 2010 године

 ЧETРДЕСЕТОДНЕВНИ ПАРАСТОС БЛАЖЕНОПОКОЈЕНОМ МИТРОПОЛИТУ ХРИСТОФОРУ

Либертивил, Илиној - У суботу, 2. октобра 2010. године служен је четрдесетодневни парастос блаженоупокојеном митрополиту Христофору у манастиру Светог Саве у Либертивилу. Пре парастоса свету заупокојену Литургију служили су протојереј Недељко Лунић, протојереј Денис Павићевић, синђел Серафим и јереј Саша Недић, уз саслужење протођакона Александра Петровића, ђакона Дамјана Божића и ђакона Николаја Костура. На крају свете Литургије прота Недељко Лунић, дугогодишњи архијерејски заменик Митрополитов, осврнуо се са неколико речи на животно дело блаженоупокојеног митрополита Христофора. Породица блаженоупокојеног Митрополита, три сина и кћерка са својим фамилијама, присуствовали су светој заупокојеној Литургији, као и репрезентативан број поштоваоца митрополита Христофора.

Поред горе поменутих свештеника и ђакона на парастосу су служили: протојереј Марко Тодоровић, протојереј Ђуро Крошњар, протојереј Јован Јовић, протојереј Милош Весин, јереј Александар Новаковић, јереј Саша Недић, јереј Василије Вранић, синђел Серафим и синђел Филотеј. Присутан је био и јереј Радомир Ћутило. На парастос је пристигао пристојан број верника. На парастосу су одговарали студенти Богословског факултета у Либертивилу. Овом приликом опроштајно слово изговорио је јереј Василије Вранић. Он је бираним речима захвалио се блаженоупокојеном митрополиту Христофору за сва доброчинства која је учинио лично њему, да би затим потенцирао заслуге митрополита Христофора за рад на унапређењу црквеног живота не само у Митрополији средњезападноамеричкој, већ и у Српској православној цркви на овим просторима, а нарочито неизмеран допринос раду Теолошког факултета у Либертивилу и коначном административном јединству Српске православне цркве у Северној и Јужној Америци. При крају парастоса служашчи свештеници, породица и присутни верници изашли су на гроб блаженоупокојеног Митрополита и одржали помен. Ту је у име епископа Лонгина протојереј Марко Тодоровић изразио саучешће породици.

Подушје је одржано у манастирском павиљону, с обзиром да је камповска дворана била заузета. Лепо аранжиран од професионалне угоститељске службе (кејтеринг) бафет био је постављен у павиљону. Ту су се сви присутни послужили, а на карју о. Денис, архијерејски заменик Митрополије либертвилско-чикашке, се захвалио присутнима и осврнуо на живот и архипастирски рад блаженопочившег митрополита Христофора.

Бог да прости душу блаженоупокојеног митрополита Христофора.

о. Н.Л.

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.