News and Events - October 2009
 
Вести - уторак, 13. октобар 2009. године

''СРПСКЕ МАЈКЕ ПРОТИВ ГЛАДИ''
Одржан банкет у Мерилвилу, Индијана

Мервил, Индијана - Парохија Св. пророка Илије у Мерилвилу, Индијана била је домаћин овогодишњег банкета ''Српске мајке против глади''.

Ово је седамнаести по реду банкет у корист српске деце и избеглица у Србији и Српској Републици.

Свету Литургију у храму Св. пророка Илије служио је месни парох о. Александар Новаковић. На Литургији је одговарао хор Светог Илије под руководством сестре Добриле Самарџић. Поред сестара из домаћег Кола било је присутно доста сестара из суседних Кола сестара, која су заједнички учествовала у припреми и организовању овог сестринског и братског скупа.

Пред банкет хор је отпевао српску химну и милитву Господњу а архијерејски намесник за Чикашко намесништво о. Недељко Лунић благословио је храну и пиће.

За главним столом седеле су председнице четири Кола сестара: Славка Манојловић, председница Кола Св. Илије из Мерилвила, Мара Добријевић, председница Кола Св. Ђорђа из Шерервила, Љуба Радоњац, председница Кола Св. Ђорђа из Ист Чикага и Милена Радман, председница Кола Св. Саве из Мерилвила и Снежана Новаковић, носиоц помоћи. Пароси четири парохије такође су заузели почасна места за главним столом: о. Алаксандар Новаковић, парох храма Св. Илије у Мерилвилу, прота Добривоје Милуновић, парох храма Св. Ђорђа у Шереревилу, о. Марко Матић, парох храма Св. Саве у Мерилвилу и о. Александар Савић, парох храма Св. Ђорђа у Ист Чикагу. Још су били за главним столом прота Недељко Лунић, архијерејски намесник, прота Лука Лукић, парох храма Св. Симеона у Саут Чикагу и Мићо Стојић, подпредседник Управног одбора цркве Св. Илије.

Послуживале су сестре из четири Кола сестара. По послужењу о. Александар Новаковић, домаћин, поздравио је све присутне и зажелио им добродошлицу. Говорио је о значају овог подухвата и о племенитој бризи наших сестара за нашу изгнану страдалну браћу и сестре. Затим је представио угледне званице за главним столом и представнике наших српских националних организација: брата Славка Пановића, председника Српске народне одбране, брата Катића, председника Организације српских четника Равна Гора, брата Давида Дамјановића, подпредседника Покрета српских четника Равне Горе и уредника листа ''Србија'' и брата Стеву Добријевића, председника друштава ''Јован Дучић'', као и председнике црквеношколских општина и госте из парохија Лансинга и Џолијета.

Мићо Стојић поздравио је сестре и све присутне у име Управе цркве Св. Илије и захвалио се на посети.

Затим је позвао архијерејског намесника проту Недељка Лунића који је у име епископа новограчаничко-средњезападноамеричког Г. Лонгина одржао поздравно слово. Прота Недељко се осврнуо на значај Кола сестара у нашим црквеношколским општинама. Појам сестре код нас Срба је раван појму мајка. А шта је светије од мајке у свакој српској породици? Обилна је наша српска историја племенитим српским мајкама, које су одгајале совју децу у страху Божијем и поштовању свих људских бића. Одгајале су своје синове и у многим генерацијама слале у војне у одбрану свога народа и српске слободе. Српске сестре су покретачка снага у нашем црквеном животу. Мало је наших црквених заједница где Кола српских сестара нису ангажована у црквеном животу. Похвалио је прота Недељко Кола сестара из ове четири напредне и активне српске парохије које већ седамнаест година организују банкете и достављају помоћ српским избеглицама у Србији и Српској Републици. Поздравио је новоизабрану управу уједињеног Епархијског кола сестара из бивше Новограчаничке епархије и Средњезападноамеричке митрополије и пожелео им успеха у њиховом раду за добро Епархије и Српске цркве.

О. Добривоје говорио је о уручењу помоћи српској деци и избеглицама. Сестра Снежана Новаковић се такође осврнула на лично достављање помоћи избеглицама.

Затим је приказан видео запис о бомбардовању Србије и уручењу помоћи, са изванредном дикцијом једне младе Српкиње.

Заиста је ово био диван скуп прожет братским и сестринским осећањем и бригом за нашу изгнану и страдалну браћу у Србији и Српској Републици.

о. Н. Л.
   

Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.