News and Events - October 2009
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - петак, 16. октобар 2009. године

ОСВЕЋЕЊЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ СВЕТОГ САВЕ У БОСТОНУ


Бостон - У току викенда 10-11 октобра 2009 извршено је Велико освећење Српске Православне Цркве Светог Саве у Кемриџу поред Бостона. Такође, освећен је нови иконостас, висок 3.5 метра, који је детаљно изрезбарен од пуног ораха у Србији а чија је израда трајала око 3 године. Иконостас, са детаљним библијским сценама и иконама великог формата су дело дуборесца и иконографа Ђорђа Билака из Новог Сада.  Христов гроб и владичански трон је дело Љубана Марића из Ваљева. Велики благослов за парохију у Бостону је долазак моштију Св. Цара Лазара и Св. Анастасије, мајке Светог Саве.

У чину освећења су учествовали четворица епископа: Њихова Вископреосвештенства Митрополити Либертвилско-чикашки Христифор, Дабробосански Николај, Преосвећени Епсикопи Источноамерички Митрофан, Средњезападноамерички-Новограчанички Лонгин као и месни парох Протојереј Александар Влајковић. Служили су такоће тројица ђакона и више свештеника који су за ову прилику допутовали из разних крајева Америке. Поред парохијана из целе Нове Енглеске било је верног народа из других српских парохија као из држава Илиној, Пенсилванија, Охајо, Њујорк, Њуџерзи, Флорида и Северна Каролина.
Освећењу су присуствовали Господин Бранко Радошевић, Генерални конзул Републике Србије, Конзулат у Њујорку, Петар Борковић, Председник Српског Народног Савеза и Милица Радовић, Председница Кола Српских Сестара Источноамеричке Епархије.  Кумови цркве и у исто време дародавци велелепног иконостаса су били Доналд и Милица Погорзелски.

Свечаност је почела у суботу са Бденијем у 17 часова где је око 300 верника укључујући децу у народним ношњама и чланове ансамбла Грачаница, дочекало епископе и мошти светитеља. На бденију је одговарао хор Рахмањинов из државе Мејн.  После бденија је послужена свечана вечера за коју се побрнуло Коло Српских Сестара Света Петка.

У недељу, 11. октобра у 9 часова је почела предивна служба освећења храма а у наставку Архијерејска Литургија . На крају је беседио Високопреосвећени Митрополит Николај  који је даривао парохију у Бостону иконом Богородице Чајничке. На освећењу и Светој Литургији певао је хор Бранко Радичевић из Чикага. По завршетки Литургије у црквеној сали је послужен свечани ручак уз пригодан програм. Госте су поздравили Митрополити Христифор и Николај, Епископи Митрофан и Лонгин, Протојереј Александар Влајковић, Председник Управног Одбора Бранко Глишовић и кум цркве Доналд Погорзелски. После програма и коцерта чикашког хора Бранко Радичевић, свечаност је настављена народним весељем.

Да напоменемо да је прва  мисионарска парохија у Бостону основана 1973 и васпостављена 1992 од стране Преосвећеног владике Митрофана источноамеричког. Године 1994 је добила свог првог сталног свештеника, оца Александра. Службе су вршене у малој капели која је направљена од канцеларијског простора у градићу Векфилду све до 2005 године када је купљена садашња црква  где је 1. јануара 2006 одслужена прва Света Литургија.
Велико освећење храма у Бостону остаће запамћен као велики историјски дан на радост и понос парохијана у Бостону и целе Српске Православне Цркве.

За додатне информације посетите www.stsavaboston.org

Нада Јовановић
Бостон
image
image
image
Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.