News and Events - October 2009
NEWS AND EVENTS - Wednesday, October 28, 2009

CINCINNATI PARISH CELEBRATES 100th ANNIVERSARY


Cincinnati, OH - It  was certainly a memorable weekend. More then we could have ever imagined.

Bishop was welcomed at the Vesper Service by the Parish Priest Prota Petar Petrovic, visiting Clergy, all of the Executive Board and a full Church of faithful.

The following day, Sunday, October 25, the consecration of the Holy Table as well as the blessing of the bishop’s throne, table of Oblation, Icon stands and Cantor Stand was had. For Divine Liturgy, to which responses were made by the Yovan Ducich Choir of Indianapolis, the Church was packed. In the hall (for the banquet) over 200 souls were present. The Priest and the board asked Bishop Mitrophan for a blessing to establish a building fund in order to build a Byzantine Style church in the upcoming 5 years. The bishop not only blessed it, but promised to be the first to contribute to it. We greatly missed the presence of our past Bishop Longin but it became obvious that God has blessed us much with our new Bishop Mitrophan. We are blessed and thank God for that.

The faithful of
St. George Church
in Cincinnati, Ohio 


-------------------------


СТОГОДИШЊИЦА ЦРКВЕ У СИНСИНАТИЈУ

 Синсинати, Охајо - Црква Св. Георгија у Синсинатију, у држави Охајо, обележила је стогодишњицу постојања у недељу, 25. октобра 2009. године. Прослава је почела, по древном црквеном обичају, вече пред овај дан, доласком Његовог Преосвештенства Епископа источноамеричког др Митрофана у пратњи ђакона Драгослава Косића у црквену порту, где их је дочекала председница Кола српских сестара са малишанима у народним ношњама, унуцима тамошњег свештеника о. Петра Петровића и попадије Гордане, са погачом и хлебом. Уследила је и вечерња служба у којој је учествовало и доста народа. Након краћег, срдачног пријема и разговора у дому протојереја Петра, уследила је свечана вечера коју су у част владике и јубилеја уприличили чланови црквеног управног одбора.
 
Топлина и сјај сунца и шароликост боја околне природе у недељно јутро наговештавали су величанственост дана који је градоначелник Синсинатија, у част стогодишњице, прогласио ''српским даном''. Пред свету литургију, најпре је освећен црквени простор, видно освежен и обновљен за ову прилику. Освећен је и нови престо, жртвеник, трон и бројне друге црквене утваре. Пред почетак литургије, црква је деловала заиста препорођено. Литургију је служио владика Митрофан, који је у топлој и надахнутој беседи говорио о значају и сили светих моштију, драгоценијих и чудотворнијих од свих племенитих метала овога света, а у контексту полагања моштију Св. Кнеза Лазара, великомученика косовског, у нови престо, као и о важности милосрђа и дарежљивости, на којима се заснива уређен и организован живот цркве у благостању, али и наше лично спасење и живот вечни. У служењу су му помагали прота Петар и његов син о. Драган, који је дошао, и у својству и госта и домаћина, са својом личном и великим делом црквене породице Св. Николе из Индијанаполиса, укључујући црквене осниваче, недавно произведеног ипођакона и црквени хор ''Јован Дучић''. У олтару су била још двојица православних свештеника, из Грчке и Бугарске православне цркве, као и поменути ћакон Драгослав и неколицина младића и дечака. Црква је била препуна оних коју су желели да учествују у овом изузетном догађају.
 
Литургијско славље настављено је у црквеној сали, која је била сјајно припремљена великим трудом чланица Кола сестара, предвођених неуморном попадијом Горданом и председницом Кола. Зачињена њиховом љубављу, услужношћу и бригом око гостију, трпеза је заиста била достојна овог несвакидашњег славља. Уз ручак извођен је пажљиво и са укусом припремљен програм: опуштајуће, нежне мелодије са гитаре и виолончела, оригинално, а препознатљиво изведена песма Ђурђевдан у част заштитника цркве и неколико народних и верских песама у извођењу хора. Заслужнима су додељене похвалнице, а владици дарови. Присутним свечарима су се обраћали: председник Црквеног одбора, председница Кола сестара, о. Петар и владика Митрофан. Изражена је велика радост и задовољство – како због постигнутог црквеног јединства и прихватања новог епископа у духу послушности, након одлуке Светог архијерејског сабора Српске православне цркве о реорганизацији епархија у Америци, тако и због овог значајног и ретког јубилеја и свих дасадашњих постигнућа. Истовремено, изражен је и жал што није урађено и више, а пре свега што још увек није остварен стогодишњи сан – о цркви, тј. згради намењеној само за богослужења. Ова прилика је зато искориштена да верни народ ове црквене заједнице, предвођен свештеником и председником Црквеног одбора, да завет пред Богом и епископом да ће дати све од себе да што је пре могуће овај сан остваре. Владика Митрофан је заблагодарио на изузетном топлом и домаћинском пријему и даровима, нарочито икони Богородице Тројеручице из Хиландара, благословио оснивање фонда за изградњу цркве и обећао да ће он сам на сваки могући начин подржати ову њихову тежњу. Та нада осладила је семе горчине које је постојало усред опште сласти због свега виђеног и доживљеног тога дана. Тако је тај дан превазишао себе, испунивши и учинивши себе делом вечности.    

Марко Бојовић - ипођакон

Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.