News and Events - November 2014

ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - недеља, 16. новембар 2014 године

ОДЛАЗАК ПРОТЕ НЕДЕЉКА ЛУНИЋА У ПЕНЗИЈУ

English

Џолиет, Илиној - После педесет година свештеничке службе и четрдесет година парохијске при храму Светог Георгија у Џолијету, Илиноис, парохијани су достојно испратили проту Недељка величанственим скупом, у недељу, 9. новембра 2014. године.

Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство епископ новограчаничко-средњезападноамерички Г. Лонгин уз саслужење следећих свештеника: архимандрита Томе Казића, протојереја-ставрофора Петра Милошевића, архијерејског намесника сентлуишког, протојереја-ставрофора Марка Тодоровића, архијерејског заменика, протојереја-ставрофора Стевана Степанова, пензионисаног свештеника Св. Илије у Аликвипи, Пенсилванија, протојереја-ставрофора Лазара Костура, пензионисаног свештеника Св. Илије у Мерилвилу, Индијана, јереја др Василија Вранића, пароха Саборног храма Васкрсења Христовог у Чикагу, јереја Николаја Костура, секретара владике Лонгина, протојереја ставрофора Недељка Лунића, месног пароха, протођакона Милована Гогића и ђакона Ненада Јаковљевића. Прислуживали су чтеци, гости и домаћи.

Његово Преосвештенство се уз јеванђелску беседу осврнуо и на дугогодишњу свештенопастирску службу проте Недељка, истакавши пожртвован рад и протину принципијелну доследност у свим аспектима свештенопастирске службе, реда и поретка у Српској Православној Цркви.

Прота Недељко се захвалио Његовом Преосвештенству на светим молитвама и благослову, као и служашчим свешетницима. Затим је одао признање парохијанима цркве Светог Георгија за њихов допринос успеху ове црквене заједнице. У то име пердложио је Његовом Преосвештенству епископу Лонгину следеће парохијане којима је Преосвећени Епископ доделио епископске грамате: Darlene Jovanovich, Gayle Shimek, Alexandra Starcevich, Kathy Petkovich, Nancy Cora, Vicki P. Dorsey, Sophie Anderson, David Laketa, Ryan Dorsey, Bonnie Dauer, Josephine Orlovich, Ely Grubisich, Steve Malinovich, Mary Lou Suitca, Martha Seemann, Nancy Jovanovich and Richard Jovanovich.

На предлог Његовог Преосвештенства Светом Архијерејском Синоду СПЦ, Ореденом Светог Саве трећег степена одликовани су Dr. Howard Grundy, председник Црквеног управног одбора, и Nick Malinovic, подпредседник Управног одбора.

После Свете Литургије и послужења у доњим просторијама црквене сале, одржан је банкет у горњим просторијама црквене сале.

Програм је текао одређеним редом.

Председница Одбора за прославу Дарлин Јовановић поздравила је Епископа и свештенство и пожелела добродошлицу свим гостима. У неколико речи указала је на рад проте Недељака за четрдесет година у парохији Св. Георгија у Џолијету. Програм је водио Ryan Dorsey који је представио представнике црквених и братских организација, свештенство, председнике Црквених управа из оближљих парохија и угледне званице. Представици Епархијског кола сестара, Српског певачког савеза, Српског народног савеза и Покрета српских четника Равне Горе поздравили су оца Недељка и пожелили здравље, миран и дуговечан живот.

Говорницу су били: прота Добривоје Милуновић, председник свештеничког братства, протојереј-ставрофор Урош Оцокољић, ранији парох у Џолијету и кум породице, протојереј-ставрофор Марко Тодоровић, архијерејски заменик, и протојереј-ставрофор Стеван Степанов, школски друг проте Недељка.

Затим је син оца Недељка, Стеван, у име породице поздравио оца и зажелио му од Бога здравље и дуг и миран живот, захвалио на очинској љубави и бризи.

Главни говорник је био Његово Преосвештенство епископ Лонгин. Говорио је о узвишености свештеничке службе, истакао плодну свештенопастирску службу проте Недељка, као и његов рад у другим сферама националног и добротворног живота.

На крају, у свом осврту, прота Недељко се захвалио Његовом Преосвештенству, браћи свештеницима, представницима организација, националних и локалних, својој породици, ужој и широј, кумовима, пријатељима и свим присутнима на овом свечаном скупу. Присутни су били протина деца син Стеван са кћеркама Габријелом и Алаксандром, кћерка Неда са мужем Мајком, кћерком Стелом и сином Мајкл; протине сестре Дара Красић са породицом и Даница Вуковић са породицом.

Заслуга за овај одлично прпремљен и организован испраћај припада одбору за припрему, на челу са Дарлин Јовановић. Захвалност се дугује Црквеној управи за одлуку да се прота Недељко достојанствено испрати, те свима који су допринели овом примереном скупу.

Нека Господ плати свима за њихову доброту и поштовање указано једном часном и достојном свештенослужитељу Божијег олтара.

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.