News and Events - November 2011
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - четвртак, 17. новембар 2011. године

СУСРЕТ МИТРОПОЛИТА АМФИЛОХИЈА И ХОРХЕА КАПИТАНИЋА, ГУВЕРНЕРА ПРОВИНЦИЈЕ ЋАКО


Ћако, Аргентина - Високопреосвећени Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, администратор Епархије буеносајреске и јужно-централноамеричке Српске Патријаршије, сусрео се 15. новембра 2011. године у Ресистенсији, сједишту Провинције Ћако, са тамошњим гувернером г. Хорхеом Милтоном Капитанићем, поријеклом из Бањана, веома утицајном политичком личношћу у Аргентини.

Саговорници су у дугом и пријатељском разговору разговарали о историји Црне Горе, односима Цркве и друштва, као и различитим религијским темама, за које је гувернер Капитанић показао нарочито интересовање.

Гувернер Капитанић је истакао да су становници Ћака веома поносни на свој мултикултурализам и мултиконфесионалност и нарочити начин живота, нагласивши да је модерни Ћако и настао мијешањем старосједилачког становништва и многобројних имиграната. Господин Капитанић је Митрополита Амфилохија упознао и са другим чињеницама о овој Провинцији.

Митрополит је заблагодарио гувернеру на помоћи провинцијске Владе у обнови цркве Светог Николе у Маћагају, у којој је гувернер као дијете и крштен. Упознао га је такође са одлуком о оснивању нове Епархије за Аргентину и Јужну Америку и изразио наду да помоћ локалне Владе неће изостати ни убудуће, ради духовне и материјалне обнове живота Православне Цркве у овој Провинцији, у којој живи више десетина хиљада православних Хришћана.

Гувернер је Митрополиту подарио књигу – монографију о Ћаку, а Господин Митрополит је гувернеру даровао ручно сликану икону Светог Василија Острошког, рад монахиња из Црне Горе, луксузну монографију о Светом Василију Острошком на енглеском језику, превод на шпански познате књиге Епископа Калистоса Вера „Православна Црква“, крст, рад острошких монаха и иконицу Светог Петра Цетињског са дјелићем одежде светитеља, која је промјењена прошле године у октобру при пресвлачењу његових чесних моштију. Икона Светог Василија коју је Митрополит поклонио, нашла је, још током састанка, своје мјесто у кабинету гувернера Капитанића.

На састанку су присуствовали још и савјетница гувернера г-ђа Марина Капитанић, затим гђа Марта Капитанић, предсједница Југословенског друштва у Саенц Пењи и почасни конзул Републике Србије у Провинцији Ћако, јереј Бошко Стојановић, парох буеносајрески, протођакон Никола Радиш, предсједник Црквене општине у Буенос Ајресу, рођен у Маћагају у Провинцији Ћако а поријеклом са Ријеке Црнојевића, ђакон Игор Балабан Митрополитов пратилац, и г. Хуан Вулековић, предсједник Црквеног одбора Храма Светог Николе у Маћагају.

Митрополит Амфилохије се раније вечери у Саенц Пењи сусрео са г. Драгом Мићуновићем, почасним конзулом Црне Горе у Провинцији Ћако.

Извор: Митрополија црногорско-приморска
Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.