Javascript Menu by Deluxe-Menu.com












Home
Christian Education
Communications
Culture
Liturgical Music
Stewardship
SOTAYA
Youth Ministry
Clergy Healthcare




































ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - уторак, 18. новембар 2014 године

ЊУЈОРШКА ПРАВОСЛАВНА ЗАЈЕДНИЦА ПРОСЛАВИЛА СЕДАМДЕСЕТОГОДИШЊИЦУ

English

Њујорк, Њујорк - Православна њујоршка заједница је свечано и достојанствено прославила 70 година од освећења највећег српског хрма у расејању, Саборне цркве Светог Саве у Њујорку. Седамдесет година Саборна црква Св. Саве, савесно и одговорно врши своју свету духовну и патриотску мисију. Служи Богу и роду у центру најзначајније светске метрополе.

Овај значајан јубилеј смо достојанствено прославили у суботу 25. октобра у Marriott Downtown хотелу, у којем смо такође славили 50ту и 60ту годишњицу. Свечаности је присуствовао краљевски пар ЊКВ Престолонаследник Александар Карађорђевић и Принцеза Катарина, Епископ Др. Митрофан, старешина епископалне цркве Св. Тројице, од којих је наша црква откупљена 1943., пречасни. Др. James Cooper, дипломатски представници Републике Србије, прота Лазар из Србије, отац Владике Максима, прота Александар Влајковић, архијерејски намесник вашингтонски из Бостона, отац Алекса Мићић из Вашингтона, и истакнути представници наше заједнице, гости из Калифорније, Француске и Србије, све укупно око 180 гостију.

Елегантно обучени, гости су уживали у пријантој вечери, пригодним поздравима, краткој историји цркве, црквеним активностима и дивном забавном програму. Старе песаме из разних крајева Србије је изводила Јована Лончаревић уз пратњу супруга Бориса на гитари, а група “Балканска Веза” је свирала свој забавни програм и народна кола.

Додељене су постхумне грамате признања од Епископа Др. Митрофана: Борису и Мирјани Степић и Зорану и Анети Милковић. Иста грамата је додељена и Мири Луни, за њихов дугогодишњи пожртвовани рад на духовном унапређењу заједнице и обнови црквеног задања. Прота Ђокан је у свом поздравном говору захвалио Богу, нашим вредним и храбрим прецима и свима присутним, нарочито истакавши дугогодишње старатеље цркве: Др. Зорку Милић, њеног брата Михаила Машановића, Тамару Симоњенко, Бранка Радуловића и старатеља из млађе генерације Ненада Милинковића, Председника Црквеног Одбора, који годинама верно и одгооврно служи у Одбору, на разним функијама, а Председник је био 6 година. Он је водио програм свечаности и дао историјски ток догађаја куповине цркве.

У завршном делу програма су гости давали прилоге за обнову храма. Сакупљено је преко $85,000 долара. Краљевски пар је на лицитацију понудио посету и ручак на краљевском двору у Београду. Породице Живорада Томић, Ђорђа Бурсаћ, Ивана Марковић и Срђана Вуковић су приложиле по $5,000 укупно $20,000 долара цркви Св. Саве, а краљевска породица ће их дочекати и угостити на двору. Тениски рекет и мајица прослављеног српског тенисера Новака Ђоковића је такође лицитирана. За мајицу је Бранимир Крга дао $2,600 а за рекет Катарина Радаковић $2,500. долара. Захваљујемо се нашем Нолету на дару као и Бранимиру и Катарини.

На крају се прота Ђокан, старешина храма, обратио речима захвалности, прво Господу Богу и Светом Сави, што нас је овако лепо окупио, нашим почасним гостима, а Црквеном Одбору на изванредној организацији, приложницима и свима, који су на било који начин допринели да прослава 70 година наше цркве постане живи пример међусобне хришћанске љубви, братске слоге и јединства српске заједнице, окупљене под омофором Светог Саве у Њујорку.

У недељу Свету архијерејску Литургију служио је Епископ Др. Митрофан са гостујућим свештеницима и надлежним парохом. После Св. Литургије Коло сестара је послужило ручак у Црквеној сали. Епископ Др. Миторфан у совом поздравном говору је честитао њујоршкој парохији јубилеј и похвалио рад и пожртвованост Одбора и старатеља Цркве на организацији и унапређењу духовног живота парохије, на помоћи пострадалима од поплва и активностима обнове и уређења улазног дела у канцеларију.




Official website of the Central Church Council of the Serbian Orthodox Church in America and Canada. Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2016.  All rights reserved.
Powered by Orthodox Web SolutionsHome | Back | Print | Top