Javascript Menu by Deluxe-Menu.com
Home
Christian Education
Communications
Culture
Liturgical Music
Stewardship
SOTAYA
Youth Ministry
Clergy Healthcare
Вести и Дешавања - петак, 20. новембар 2009. године.

САСТАНАК СВЕШТЕНИКА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА ЧИКАШКОГ ЕПАРХИЈЕ НОВОГРАЧАНИЧКО-СРЕДЊЕЗАПАДНОАМЕРИЧКЕ
 
Шервил, Индијана - Свештеници Архијерејског намесништва чикашког, Епархије новограчаничко-средњезападноамеричке (НГСЗА), одржали су свој први састанак, после успостављања Епархије НГСЗА, у уторак, 17. новембра 2009. године у просторијама парохије Св. великомученика Георгија, у Шерервилу, Индијана. Пре почетка састанка у храму Св. Георгија одржан је помен за покој душе блаженоупокојеног Патријарха српског Павла.

Овај састанак је са благословом надлежног епископа Г. Лонгина сазвао архијерејски намесник протојереј-ставрофор Недељко Лунић, парох храма Св. Георгија у Џолијету, Илиноис. Поред архијерејског намесника на састанку су били присутни следећи свештеници: протојереј- ставрофор Лазар Костур, умировљени парох храма Св. Илије у Мерилвилу, Индијана, протојереј-ставрофор Лука Лукић, парох храма Св. Симеона Мироточивог у јужноисточном Чикагу, Илиноис,  протојереј-ставрофор др Милош Весин, парох храма Св. архангела Михаила у Ленсингу, Илиноис, протојереј Добривоје Милуновић, парох храма Св. Георгија у Шерервилу, Индијана, протојереј Саво Босанац, парох храма Св. Јована Крститеља у Белвуду, Илиноис, протојереј Саво Чакардић, парох храма Св. Саве у Џолијету, Илиноис, јереј Драган Петровић, парох храма Св. Николе у Индијанаполису, Индијана, јереј Марко Матић, парох храма Св. Саве у Мерилвилу, Индијана, јереј Александар Савић, парох храма Св. Георгија у Ист Чикагу, Индијана, јереј Александар Новаковић, парох Саборног храма Св. Илије у Мерилвилу, Индијана и јереј Саша Недић, парох храма Св. Петра и Павла у Саут Бенду, Индијана. Отсутан је био протојереј Миодраг Антић, парох храма Св. Николе у Чикагу, Илиноис.

Дневни ред састанка састојао се из следећег:

1.Обраћање архијерејског намесника
2.Извештај активних свештеника о стању у апрохијама ( богослужења, посете на богослужењима - недељом и празницима, црквена и српска школа – број деце и посета, настава за омладину и одрасле, број парохијана 'учешће на богослужењима – причешће верних, семинари)
3.Учешће свештеника на прославама парохија Чикашког намесништва -учешће на епархијским и манастирским прославама
4.Распоред великопосних богослужења у свим храмовима намесништва
5.Разно

Сви свештеници су поднели детаљне извештаје о стању у парохијама. Из истих се могло закључити да је стање задовољавајуће, али да још предстоји велико поље свештенопастирског рада у свим парохијама, нарочито у северозападној Индијани где је сконцентрисан велики број српског народа. Изражено је задовољство са братском сарадњом свештенства и парохијана, од којих су пет црквеношколских општина из бивше Митрополије средњезападноамеричке а седам из бивше Епархије новограчаничке. Премена која је уследила са административним уједињењем наше СПЦ у Северној и Јужној Америци, у Епархији НГСЗА усрдно је прихваћена у верској послушности са разумним приступом новонасталој ситуацији, имајући у виду не личне већ опште црквене и народне интересе.
Свештеници су направили распоред за великопосна богослужења. Богослужења ће се држати у свим црквама, сем Св. Николе у Чикагу и Св. Саве у Џолијету, а парохија Св. Николе у Индијанаполису држеће богослужење заједно са осталим православним црквама у граду.

На крају је прота-ставрофор др Милош Весин одржао предавање о кајању и исповести.
Свештеници су честитали о. Добривоју Милуновићу унапређење у чин протојереја, а о. Лазару Костуру и о. Милошу Весину одликовање правом ношења напрсног крста и достојанство презвитера-ставрофора.

Архијерејски намесник је позвао свештенике да учествују на парастосу који ће се, по сахрани блаженоупокојеног Патријарха Павла, одржати у храму Св. Георгија у  Шерервилу, у четвртак, 19. новембра, у 7 сати увече.

Састанак се завршио у братској љубави са молитвом. Домаћин о. Добривоје се постарао да угости браћу свештенике.

о. Недељко Лунић
 Official website of the Central Church Council of the Serbian Orthodox Church in America and Canada. Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2016.  All rights reserved.
Powered by Orthodox Web SolutionsHome | Back | Print | Top