Javascript Menu by Deluxe-Menu.com
Home
Christian Education
Communications
Culture
Liturgical Music
Stewardship
SOTAYA
Youth Ministry
Clergy Healthcare
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - субота, 26. новембар 2011. године

СЛАВА У ВАНКУВЕРУ


Ванкувер, Британска Колумбија - Српска православна црква Светог Архангела Михајла у Ванкуверу и ове године је врло свечано и торжествено прославила своју храмовну славу. Пошто је ове године сам празник падао у понедељак, то је благословом нашег свештеника проте Десимира Видовића слава прослављена викенд пре, у суботу 19. и  недељу 20. новембра 2011. године.

То је био повод да нам у Канонску посету дође наш Архипастир, Његово Преосвештенство Епископ канадски г. Георгије. Владика је долетео у суботу 19. новембра заједно са својим ђаконом Марком Радмановићем и др Гораном Поповићем, потпредседником Епархијског савета, на Ванкуверски аеродром, где су свечано дочекани од стране Управног одбора наше ЦШО и проте Десимира. Одатле су сви отишли у наш велелепни храм где је како то Типик налаже одржано Вечерње богослужење са почетком у 18 часова. По завршетку службе Владика је очински поздравио и благословио све присутне вернике.

Након тога сви су прешли у свечану салу која је овом приликом била препуна верника, њих око 500. Заиста је било дивно видети толики верујући народ који је дошао да дочека свога Владику и да заједно са својим свештеником и вредним и агилним Управним одбором ЦШО прославе своју храмовну славу.

Најпре је пресечен славски колач и освећено славско жито. Та част је припала наравно Владики Георгију и овогодишњем куму г. Бошку Стајићу, који је ове године прославио свој 91. рођендан и који је, сада већ далеке 1950. године  у дому ''Плави Дунав’’ на Хејстингсу  предложио назив наше православне парохије по Св. Архангелу Михајлу. Том приликом је како то наши обичаји налажи изабран и кум за наредну славу. Та част припала је г. Љубомиру Котуру, садашњем секретару наше ЦШО. После поздравних речи и честитки које су одржали  Владика Георгије, председник ЦШО г. Петар Атанацковић као и кореографи фолклорних група Драгана Мракић и Ирена Николић почео је културни програм уприличен за ову прилику.

Извођачи програма су били фолклорни ансамбли ”Млада Србадија” која је славила свој 39. рођендан и фолклорни ансамбл ”Вук Караџић” из наше друге Ванкуверске цркве Св. Саве  као  и оркестар ”Стари Звуци” са својим специјалним гостима Исидором Башановић, Наташом Марјановић, Исидора Тодоровић.Поред њих посебан прилог су дали Баја Ивковић и Роза Ковачевић у позоришним улогама Миткета и Коштане из истоименог комада Боре Станковића.

Упоредо са њима и наша деца која похађају црквену школу “Св.Василије Острошки” одржала су свој наступ у црквеном амфитеатру за шта највећу захвалност дугујемо њиховим учитељима Биљани Атанацковић, Славки Гашевић-Варга, Љубомиру Котуру, протојереју Десимиру Видовићу, Јелени Ђурић, Ивани Вранић, Вањи Поповићу, Надалини Гарић и Наташи Николић.

По окончању културног програма који је трајао до касно у поноћ додељене су плакате за посебне заслуге Колу српских сестара ”Косовка Девојка”, црквеном  хору ”Обилић”  фудбалском клубу  ”Бели Орлови”, школи ‘’Св.Василије Острошки’’ и групи ‘’Мала Србадија’’.

Овакво лепом духовно културном догађају посебну вредност додаје чињеница заједништва и љубави омладине обеју Ванкуверских Цркава, јединство Управних одбора  једне и друге фолклорне групе, као и комплементарност Управних одбора  обе Ванкуверске ЦШО.Оно што је некада био сан многих данас је жива реалност.Слава Богу на томе!

Круна прославе била је сутрадан, у недељу 20.новембра када је служена свечана Св.Архијерејска Литургија којом је началствовао Епископ Канадски г.Георгије уз саслужење проте Десимира и ђакона Марка и уз појање црквеног хора “Обилић”.Том приликом је одржана и трократна Литија око нашега храма са читањем Јеванђеља.Празничном и врло тополом беседом још једном се огласио Владика Георгије који је свим присутним верницима честитао црквену славу.

Увече истога дана Владика Георгије је посетио дом проте Десимира који је прослвљао своју Крсну славу после чега је са својом пратњом отишао на аеродром на лет за Торонто.

Од свег срца још  једном велико хвала нашем Епископу Георгију  и свим људима добре воље који су нам улепшали ове празничне дане.

Др Горан СтанисављевићOfficial website of the Central Church Council of the Serbian Orthodox Church in America and Canada. Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2016.  All rights reserved.
Powered by Orthodox Web SolutionsHome | Back | Print | Top