Javascript Menu by Deluxe-Menu.com
Home
Christian Education
Communications
Culture
Liturgical Music
Stewardship
SOTAYA
Youth Ministry
Clergy Healthcare
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - среда, 30. новембра 2011. године

МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ У БРАЗИЛУ


Бразил - У наставку свог обиласка православних црквених заједница новоосноване Епархије буеносајреске и јужно-централноамеричке Српске Патријаршије, Високопреосвећени Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије ових дана борави у Бразилу.

Најприје се 24. и 25. новембра састао са неколико наших исељеника у највећем бразилском граду Сао Паолу и започео прве договоре о оснивању Црквене општине, која се у овом граду планира већ тридесетак година.

У Сао Паолу више од пола вијека постоји Српско-бразилски клуб (основан 1949.), који је деценијама окупљао све исељенике православне вјере са подручја бивше Југославије. Посљедњих година је клуб у извјесној финансијској кризи, због чега је Управа клуба била принуђена да прода посљедњу клупску зграду. Ова заједница је годинама била опслуживана од стране свештеника Руске заграничне цркве, која, као и неке друге Помјесне Цркве, има своје парохије у Сао Паолу. Наша заједница у Сао Паолу је, нажалост, данас прилично неорганизована, па је Господин Митрополит, у сусрету са нашим људима, подсјетио на то да се, гдје је год била црквена заједница са редовним парохом и парохијским животом, везаност, прије свега, за свету Православну Цркву, али и за своје народне коријене, много боље очувала. Ипак, по ријечима 97-годишњег Драгише Павличића, рођеног у Бјелопавлићима и нешто млађег Синише Војводића из Бенковца, клуб, ни у вријеме своје највеће бројности, није имао више од 160 чланова.Заједница је мала, али с обзиром на муњевити развој овог града и долазак млађих, већином високо образованих људи, у наредном периоду ће свакако имати потребу за бољом организацијом и чвршћим међусобним везама. У ту сврху договорен је састав првог Црквеног одбора мисионарске парохије Св. Петра и Павла.

Митрополит се у Сао Паолу састао и са г. Хозеом Гиљермом де Годој Пињеиром, почасним конзулом Републике Србије у овом граду.

Иако је имао намјеру, Митрополит Амфилохије се није срео са Митрополитом Дамаскином, Архиепископом Сао Паола и цијелог Бразила Антиохијске Патријаршије, због његовог одсуства из Јужне Америке ових дана.

Након Сао Паола, Митрополит је у суботу, 26. новембра, допутовао у Ресифе, двомилионски град на сјевероистоку Бразила, у којем постоје двије православне парохије са три свештеника наше Српске Патријаршије, а свештеници из Ресифеа се старају и о двије православне мисије у градовима Бело Жардим и Каруару.

Митрополита су на аеродрому дочекали сви свештеници, на челу са протојерејем-ставрофором др Алексис Пења-Алфаром, универзитетским професоромо и архијерејским намјесником бразилским, као и протојереј Рафаел Карлос Фредерико Сантос, пензионисани свештеник Илија Нед Кавалканти Лима, игуман Педро Сигуеира и монах Јован, Бразилац, недавно замонашен у Црној Гори, као и неколико вјерника. Заједница у Ресифеу се састоји од православних вјерника Бразилаца. У самом граду Ресифеу је Парохија Успења Пресвете Богородице, а у оближњем мјесту Алдеиа је Парохија Свете Тројице при којој живи и игуман Педро, гдје ће се у будућности основати и манастир. Митрополит је исте вечери обишао цркву Свете Тројице, која је изграђена на имању овдашњег свештеника Илије. Господин Митрополит ће током свога боравка у Ресифеу обићи све заједнице везане за овдашње парохије.Прошле седмице, у сриједу, 23. новембра, Митрополит је посјетио Митрополита аргентинског и јужноамеричког Московске Патријаршије Господина Платона, у катедралном храму Благовијести Пресвете Богородице у аргентинској престоници Буенос Аиресу, којом приликом су Архијереји разговарали о црквеном животу у Аргентини и Јужној Америци, пастирским и организационим изазовима, као и могућностима будуће сарадње на заједничком свједочењу Православне вјере на овом континенту. Митрополит Амфилохије је овом посјетом завршио обилазак свих православних Епископа са сједиштем у Буенос Аиресу.Official website of the Central Church Council of the Serbian Orthodox Church in America and Canada. Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2016.  All rights reserved.
Powered by Orthodox Web SolutionsHome | Back | Print | Top