News and Events - December 2011
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - понедељак, 12. децембар 2011. године

У ЧИКАГУ ПРЕДСТАВЉЕНИ ДНЕВНИЦИ МИТРОПОЛИТА АМФИЛОХИЈА


Чикаго, Илиној - У препуној сали Чикашког Саборног Храма Светог Васкрсења Христовог, у суботу 10. децембра, свечано су представљени Дневници Високопреосвећеног Архиепископа Цетињског и Митрополита Црногорско-приморског г.г. Амфилохија која у читири томова сведоче о страдању православних Срба на Косову и Метохији у периоду од 1999. -2000. године по доласку међународних мировних снага у јужну српску покрајину.

У срдачној и сведочанској беседи надахнутој духом јеванђелске истине, Високопреосвећени Митрополит је истакао да су хришћани позвани да буду христолики не само по својој вери и делима, већ и по своме страдању које се – нажалост – и дан данас наставља пред очима света. Али, „ко издржи до краја тај ће бити спасен..,“ подсетио је Митрополит на обећање Господа Исуса Христа који је и сам претрпео мучење и чије страдање на Крсту између два разбојника представља не само састрадање Богочовека са човечанством, већ показује како се у страдању ипак може наћи нада и смисао, „јер разбојник са десне стране Господа који се покајао чуо је оне блажене речи: ”Заиста, заиста ти кажем, данас ћеш бити бити са мном у рају.“ (Лк. 23:43) Управо та врста христоликог страдања и мучеништва невиних Срба на Косову и Метохији, страдање које их је уписало у Књигу Живота, описано је и детаљно документовано у Митрополитевим Дневницима чији је основни циљ да јавно сведочи о Косовској Голготи.

Поред верног народа и свештенства из Чикашког краја, Промоцији Митрополитових Дневника је присуствовао Преосвећени епископ новограчаничко-средњезападно амерички г.г. Лонгин, као епископ домаћин, и Преосвећени епископ западно-амерички г. др. Максим, као уважени гост.
Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.