News and Events - December 2011
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - уторак, 20. децембар 2011. године

ТОРЖЕСТВЕНО ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА
САБОРНОГ ХРАМА СВ. ОЦА НИКОЛАЈА У ХАМИЛТОНУ

Хамилтон, Онтаријо - У Саборном храму Св. Оца Николаја у Хамилтону, дана 18. децембра 2011. године,прослављен је заштитник храма,чудотворац и епископ града Мире у Ликији Св. Николај.  Славље је започело Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ канадски Г. Георгије уз саслужење свештеника Саборног храма,протојереја-ставрофора Лазара Вукојева, старјешине Саборног храма, који је уједно и замјеник Епископа канадског и секретар Црквеног суда Епарихије канадске, протонамесника Ђуре Самца и епархијског ђакона Марка Радмановић. Хор Саборног храма Св. Оца Николаја  улепшао је молтвено сабрање својим појањем на Светој Литургији и славском банкету.

У својој бесједи Преосвећени Владика указао је на цркву Христову као брод спасења у којој свако треба да нађе и угради себе у тај живи организам и да се потруди да најбоље што може,својим од Бога датим талентима,помогне у општем циљу спасења и задобијања Царства Небеског. Црква је Божија институција, у њој су спасење налазили бројни светиБожији људи, као нпр.Св. Сава Освећени или  Св. Отац Николај којег данас прослављамо, нагласио је Владика Георгије.  Владика је истакао да се добро чувамо гријеха гордости, који је први и највећи од свих гријехова.  У данашњи дан прослављамо и дан посвећен деци-Детинце-  и тим поводом Преосвећени Владика позвао је родитеље да чувају своју децу од опасности које вребају у овом савременом друштву,  указао је на важност да деца одрастају у православном окружењу и да тако науче ко су и одакле су и да се поносе својом историјом и прецима, који су веру сачували и предали је деци својој у наслеђе.

У току Свете литургије велики број верника примио је Св. Тајну Причешћа, а након делења нафоре верници су прешли у салу где је приређен свечани банкет. Кумови данашњег славља били су г.Дамјан  и Милка  Глигић са својом фамилијом. Након ломљења славског колача, Преосвећени Владика Георгије је четвртину колача предао брату Бошку Митић који се прихватио кумства за наредну храмовну славу.

У својим говорима кум брат Дамјан Глигић и протојереја-ставрофор Лазар Вукојев  су поздравили све присутне, а посебно Преосвећеног Владику Георгија који је у овом Светом храму пре 27 година уведен у трон епископа канадских.

Славље је настављено уз јело и пиће и добро расположење.

О.Ђуро Самац
image
image
image
image
image
image
image
Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.