News and Events - December 2013

ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - уторак, 31. децембар 2013. године

„УПОДОБИ СЕ ЛИКУ ХРИСТОВОМ“

English

Фотогалерија

Грејзлејк, Илиној - Оделење за омладину Новограчаничко-средњезападноамеричке епархије организовало је трећи годишњи Зимски омладински ретрит у Манастиру Нова Грачаница, од 26. до 30. (13.-17.) децембра 2013. године, под називом: „Немој се пронаћи у било чему – уподоби се лику Христовом“. Број учесника ове године је удвостручен на 60. Његово Преосвештенство Владика Лонгин пожелео је омладинцима добродошлицу и имао веома леп и садржајан разговор са њима. Он је поделио са њима неке успомене из своје младости и, одговарајући на њихова питања на брилијантан начин, дотакао се најосетљивијих и најважнијих питања њиховог одрастања у овом времену и друштву.

Програм је био веома богат и динамичан, а опет омогућио је довољно времена и за размишљање, разговор, опуштање, песму и игру. Поред главне теме овогодишњег ретрита, одржана су предавања и на следеће теме: Зашто је дивно бити православни Србин?, 24 часа црквеног молитвеног круга, Да ли Бог заиста постоји и зашто би требало да имам однос са Њим?, Коло сестара у Цркви, Грех и света тајна исповести, Света литургија и света тајна Причести, Дружење и избор супружника, и Чувари Храма (тела). Предавачи су били свештеници Радован Јаковљевић и Никола Радованчевић, протиница Ана Крошњар, ђакон Николај Костур и госпођа Гордана Трбуховић. Ђаконица Биљана Бојовић је са омладинцима вежбала литургијску музику и традиционалне црквене и народне песме. У програму је била и пројекција два врло интересантна и надахњујућа кратка филма: Циркус звани Лептир (амерички) и Мост (чешки), као и панел дискусија о прва два филма из серијала Игре глади. Учесници Ретрита су такође имали и кратки курс самоодбране, који је почињао Исусовом молитвом, са, у свету чувеним, учитељем борилачких вештина и посвећеним православним Хришћанином, господином Томасом Фрејзером. Уживали су у санкању и многим зимским играма на манастирском имању, као и у здравој и укусној посној храни, коју су са мајчинском љубављу припремале тета Мира Анђелковић, председница Епархијског кола српских сестара и тета Љиљана. Тета Мира је такође припремила лепе пакетиће за омладинце у недељу после литургије, славећи Материце. За узврат, омладинци су након ручка припремили леп музички програм за њу и све остале мајке и сестре.

За све време Ретрита, са омладинцима су били, као прави очеви и пријатељи, омиљени свештеници Драган Петровић и монах Серафим (Балтић). Челници Оделења за омладину нису штедели себе, водећи безбројне разговоре са омладинцима на све могуће теме које могу бити од судбоносног значаја у њиховом узрасту. Свештеницима су помагали остали чланови Оделења, укључујући ђакона Марка Бојовића, Сандру Глишић, Катарину Иванчевић и Милицу Вуксановић, као и још неколицину студената који су пружили велику помоћ и били сјајни узори средњошколцима. Сви житељи Манастира, прота Милорад, архимандрит Тома, јеромонах Филотеј, ипођакон Павле и монах Симеон, такође су, сваки на свој начин, допринели радосној и молитвеној атмосфери Ретрита и волели присуство омладине, а и омладина је исто осећала према њима.

За ових пет дана, омладинци су имали прилику да искусе све службе из дневног богослужбеног круга Цркве, укључујући тзв. „Искуство Свете Горе“ у суботу, када су се пробудили у 4 часа ујутро и имали низ служби, у којима су сви до једног учествовали читањем и издржали до краја са задивљујућим ентузијазмом и монашком ревношћу. У суботу увече, имали су исповест током Бдења и замолили једни друге за опроштај, на начин на који то чинимо у Недељу праштања, пред почетак Часног, Ускршњег поста, а исто су поновили и на самом крају Ретрита.

Последњег дана Ретрита, омладинци су писали писма – себи, како виде себе сада и у будућности. Писма ће им бити послата за три године. Најдирљивији део Ретрита било је Вече комедије и поезије, које је открило заиста изузетне таленте којима је Бог обдарио нашу омладину. Круна целога Ретрита, као и претходне две године, била је света литургија са светим причешћем, када су се сви сјединили са Богом и једни са другима. Сузе свих који су провели ових неколико дана на Ретриту на његовом самом крају: омладинаца, помоћника, сестара из Кола и свештенства, најбољи су израз и сведочанство успешности Ретрита.

Оделење за омладину НГ-СЗА епархије 

Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.