Javascript Menu by Deluxe-Menu.com
Home
Christian Education
Communications
Culture
Liturgical Music
Stewardship
SOTAYA
Youth Ministry
Clergy Healthcare
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - уторак, 31. децембар 2013. године

„УПОДОБИ СЕ ЛИКУ ХРИСТОВОМ“

English

Фотогалерија

Грејзлејк, Илиној - Оделење за омладину Новограчаничко-средњезападноамеричке епархије организовало је трећи годишњи Зимски омладински ретрит у Манастиру Нова Грачаница, од 26. до 30. (13.-17.) децембра 2013. године, под називом: „Немој се пронаћи у било чему – уподоби се лику Христовом“. Број учесника ове године је удвостручен на 60. Његово Преосвештенство Владика Лонгин пожелео је омладинцима добродошлицу и имао веома леп и садржајан разговор са њима. Он је поделио са њима неке успомене из своје младости и, одговарајући на њихова питања на брилијантан начин, дотакао се најосетљивијих и најважнијих питања њиховог одрастања у овом времену и друштву.

Програм је био веома богат и динамичан, а опет омогућио је довољно времена и за размишљање, разговор, опуштање, песму и игру. Поред главне теме овогодишњег ретрита, одржана су предавања и на следеће теме: Зашто је дивно бити православни Србин?, 24 часа црквеног молитвеног круга, Да ли Бог заиста постоји и зашто би требало да имам однос са Њим?, Коло сестара у Цркви, Грех и света тајна исповести, Света литургија и света тајна Причести, Дружење и избор супружника, и Чувари Храма (тела). Предавачи су били свештеници Радован Јаковљевић и Никола Радованчевић, протиница Ана Крошњар, ђакон Николај Костур и госпођа Гордана Трбуховић. Ђаконица Биљана Бојовић је са омладинцима вежбала литургијску музику и традиционалне црквене и народне песме. У програму је била и пројекција два врло интересантна и надахњујућа кратка филма: Циркус звани Лептир (амерички) и Мост (чешки), као и панел дискусија о прва два филма из серијала Игре глади. Учесници Ретрита су такође имали и кратки курс самоодбране, који је почињао Исусовом молитвом, са, у свету чувеним, учитељем борилачких вештина и посвећеним православним Хришћанином, господином Томасом Фрејзером. Уживали су у санкању и многим зимским играма на манастирском имању, као и у здравој и укусној посној храни, коју су са мајчинском љубављу припремале тета Мира Анђелковић, председница Епархијског кола српских сестара и тета Љиљана. Тета Мира је такође припремила лепе пакетиће за омладинце у недељу после литургије, славећи Материце. За узврат, омладинци су након ручка припремили леп музички програм за њу и све остале мајке и сестре.

За све време Ретрита, са омладинцима су били, као прави очеви и пријатељи, омиљени свештеници Драган Петровић и монах Серафим (Балтић). Челници Оделења за омладину нису штедели себе, водећи безбројне разговоре са омладинцима на све могуће теме које могу бити од судбоносног значаја у њиховом узрасту. Свештеницима су помагали остали чланови Оделења, укључујући ђакона Марка Бојовића, Сандру Глишић, Катарину Иванчевић и Милицу Вуксановић, као и још неколицину студената који су пружили велику помоћ и били сјајни узори средњошколцима. Сви житељи Манастира, прота Милорад, архимандрит Тома, јеромонах Филотеј, ипођакон Павле и монах Симеон, такође су, сваки на свој начин, допринели радосној и молитвеној атмосфери Ретрита и волели присуство омладине, а и омладина је исто осећала према њима.

За ових пет дана, омладинци су имали прилику да искусе све службе из дневног богослужбеног круга Цркве, укључујући тзв. „Искуство Свете Горе“ у суботу, када су се пробудили у 4 часа ујутро и имали низ служби, у којима су сви до једног учествовали читањем и издржали до краја са задивљујућим ентузијазмом и монашком ревношћу. У суботу увече, имали су исповест током Бдења и замолили једни друге за опроштај, на начин на који то чинимо у Недељу праштања, пред почетак Часног, Ускршњег поста, а исто су поновили и на самом крају Ретрита.

Последњег дана Ретрита, омладинци су писали писма – себи, како виде себе сада и у будућности. Писма ће им бити послата за три године. Најдирљивији део Ретрита било је Вече комедије и поезије, које је открило заиста изузетне таленте којима је Бог обдарио нашу омладину. Круна целога Ретрита, као и претходне две године, била је света литургија са светим причешћем, када су се сви сјединили са Богом и једни са другима. Сузе свих који су провели ових неколико дана на Ретриту на његовом самом крају: омладинаца, помоћника, сестара из Кола и свештенства, најбољи су израз и сведочанство успешности Ретрита.

Оделење за омладину НГ-СЗА епархије 
Official website of the Central Church Council of the Serbian Orthodox Church in America and Canada. Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2016.  All rights reserved.
Powered by Orthodox Web SolutionsHome | Back | Print | Top