Javascript Menu by Deluxe-Menu.com
Home
Christian Education
Communications
Culture
Liturgical Music
Stewardship
SOTAYA
Youth Ministry
Clergy Healthcare
Драга браћо и сестре,

Црква нас данас позива на светло славље, на освећење овог светог храма. Благословени су од Бога они, који су деловали на подизању ове богомоље Светом Сави Српском, данас придружене многим српским молитвеним местима наших ранијих и садашњих предака.

Као и други и овај свети храм вернима ће стално нудити сједињење са Господом Христом. То је највише што Црква нуди, нуди вером да Га следимо. Нека се овим светим освећењем напуне ум и срца ваша овом истином. Да са искреном благодарношћу прихватите помирење које је „из гроба засијао“. Радуте се помирењу са Богом које је Васкрсење Христово запечатило.

Црква нас позива да схватимо, да она није једно затворено друштво спашених, који искључиво користе дарове Божије и боре се да стекну привилегије и светску власт, већ је света Литургијска заједница верних, која признаје и слави искуство Христовог страдања, смрти и васкрсења, победом над смрћу. И овим оживљавамо и преображавамо све (целокупне васељење) у слободи и љубави. Дакле, вера у Господа Христа нас не затвара у нас саме, у наш круг, у нашу земљу, у нашу помесну Цркву, него нас позива да славимо све и всја уз наду љубав. Органски уједињени са Христом, који је примио на Себе целокупну природу људску, сем греха, позвани смо да се у духовном смислу назовемо хришћанима, као што се називају многи Светитељи наше Цркве.

Црква пева: „Нека се весели сва твар, небеско нека се весели, народи сретно нека заплљескају рукама“. Личне, групне свељудске грехе Господ Христос је узео на Себе, прихватио их на Крсту и опростио их. Они који истински заснивају свој живот на Њему умножавају благодатне дарове и њихове могућности на најстваралачки начин за опште добро. И данас у овој освећеној цркви такође призивамо на исти начин призивање Бога, смисла живота и смрти. Открива нам да је Бог љубав, несебичан и жртвован за цео род људски. Позива нас да преиспитамо наш став према животу са више оптимизма и силе, утврђености да Бог љубави је извор живота и да Он има последњу реч у историји, како у индивидуалној тако и целог света.
 
И „овај дан створи Господ, радујмо се и веселимо се у њему“. Можда ово звучи страно, потсећање на радост у једном добу у којем смрт игра на циничан начин уз звекет оружија и плач оних који их гоне. У тешкој атмосфери у којој се живи имамо потребу једног дубљег даха мирне радости. Најбољи отпор овој данашњој хаотичности и пометњи је тајанствено радовање у Господу Христу победиоцу греха, смрти и ђавола, Он савлађује и ублажава рат, избеглиштво, немаштињу, неизвесност, разочарење. Освећење овог храма је радост у „дану који створи Господ“ и за вас је, који сте далеко од својих завичаја непресушни извор радости у овој богољубивој земљи Америци.
 
Порука је свима вама присутнима: „Примите светлост од Светлости назалезне“. То је једина Светлост која  се не ограничава само на неколицини људи или народа, већ треба да загрли све, без дискриминације народа, племена, боје, порекла. Господ Христос је светлост која: „Обасјава сваког човека који долази на свет“, преображава се сваки вид живота, односа и развоја. Браћо моја, пожелимо један другом да нам наш Бог Отац славе, Дух премудрости и откривења, да да познамо умом и душом нешто од дара победе Његове у личном животу. Посебно да познамо: „Која је нада призвања Његовог и које је богатство славе наслеђа Његовог светима и које је изобиље величине славе моћи Његове, коју учини у Христу уставши из мртвих“ (Еф. 1,18-20) вели Свети апостол Павле.
 
Вас све молим да ви народ српски, будете у свему пример за углед у овој гостољубивој земљи. Имате на кога да се угледате,
 
Као што је пример за углед наш Свети Сава Српски, творац наше свете јединствене без икаквих подела Цркве, нашег школства, нашег домаћинског духа, пријатељства са свима и добрих односа са другим народима.
 
То ћете увек моћи када сте са својом вером у Бога, са својом Црквом, са својим епископима и свештеницима. Трудите се да ваше куће буду цркве у маломе, чланови породице добри верници и поштоваоци своје Крсне славе, коју једино ми Срби имамо.
 
Са поверењем и посвећеношћу, са вером у вредност човека и живота, са несебичним нуђењем љубави, будите свагда благословени браћо моја и да је вера ваша увек у вама, благословена од Бога Оца, Бога Сина и Бога Духа Светога.
 
Зато се ми и даље,
 
Бога бојали, људима се не омразили, образ светао вазда носили и душе своје не оргешили, него их чисте пред Бога изнели.
 
У Цркву ходили, Богу се молили, свете Литургије служили, живе спомињали, а мртвима помен чинили.
 
А где год ми Бога призвали, онде нам помагао: из муке и невоље спасао и на прави пут намерио! Избавио нас Бог сваке муке и душманске руке: увек имали, потребитим давали, а Бог нам узвраћао срећом и берићетом и напретком.
 
Од Бога вам милост, од срца радост, а од свете Цркве благослов – овде и свуда, сада и вазда – Амин да Бог да!
 
                                                                                   Митрополит
                                                                                   Дабробосански
                                                                                   +Н И К О Л А Ј
Official website of the Central Church Council of the Serbian Orthodox Church in America and Canada. Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2016.  All rights reserved.
Powered by Orthodox Web SolutionsHome | Back | Print | Top