Gujon Prepared a Work Lunch with Hierarchs from the Diaspora

БЕОГРАД - Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон организовао је данас радни ручак за владике из дијаспоре, који у Београду присуствују Сабору Српске православне цркве, и поручио да Управа подржава пројекте СПЦ у дијаспори јер је црква стожер окупљања Срба у расејању и чувар идентитета и вере у дијаспори.

Састанку су, како се наводи у саопштењу Управе, присуствовали епископи митрополије аустралијско-новозеландске Силуан и аустријско-швајцарски Андреј, јужноцентралноамерички Кирило, западноевропски Јустин, источноамерички Иринеј, канадски Митрофан, новограчанички средњоамерички Лонгин, британско-скандинавски Доситеј и викарни епископи хумски и моравички Јован и Антоније.

Арно Гујон је рекао да је позвао све представнике СПЦ у дијаспори на радни ручак и да му је изузетно драго што неке од њих поново види, а што је неке данас упознао.

"Сваке године Управа финансира вредне пројекте у сарадњи с црквом. Прошле године смо, на пример, опремили учионицу колеџа Свети Сава у Аустралији, основали смо, уз помоћ владике Андреја, допунске школе српског језика на Малти и помогли окупљање дијаспоре поводом верских празника, а финансирали смо и издавање неколико књига", рекао је Гујон.

Састанку су присуствовали и директор Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама Владимир Рогановић и његов помоћник Марко Николић.

Србија брине о својој деци из дијаспоре

Деца из шест држава из региона и дијаспоре - Аустрије, Северне Македоније, Мађарске, Немачке, Румуније и Хрватске доћи ће у Србију где ће учествовати на Свесрпском дечјем сабору у Београду од 25. до 28. маја.

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону финансира овај сабор од његовог почетка, од 2018. године.

Србија брине о својој деци која живе у дијаспори али важно је и да им покажемо када дођу у Србију да су добродошла јер је Србија њихова кућа, њихова домовина. Због тога УСДСР подржава не само пројекте у дијаспори већ и оне у Србији који окупљају децу из региона и дијаспоре у нашој земљи, изјавио је директор УСДСР Арно Гујон на конференцији за новинаре поводом одржавање Свесрпског дечјег сабора.

Гујон је додао да Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону подржава Свесрпски дечји сабор од његовог настанка 2018. године, како финансијски тако и логистички преко мреже амбасада и конзулата широм света.

Циљеви су нам блиски, повезивање деце из дијаспоре и региона са Србијом, са Београдом. То ће бити лепа прилика за њих и да обиђу знаменитости, институције и музеје. Многа деца никада нису била у Београду, а упознаће и оно што је највредније у престоници а то су њени житељи и зато су смештена у породицама својих вршњака где ће моћи да се друже и разговарају на српском језику.

Можда је нашој деци која долазе из Аустрије и Немачке међусобно лакше да разговарају на немачком јeзику али када су овде с вршњацима из Србије, онда се комуникација обавља на заједничком језику. Пријатељства која се рађају у детињству остају заувек и успомене које ће деца понети, остаће им урезане у памћење, поручио је Гујон.

Source: RT Vojvodina

Share This:< PreviousNext >
You might also like:
Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.