Javascript Menu by Deluxe-Menu.com
Home
Christian Education
Communications
Culture
Liturgical Music
Stewardship
SOTAYA
Youth Ministry
Clergy Healthcare
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - уторак, 23. март 2010. године

САОПШТЕЊА СА ГОДИШЊЕ СКУПШТИНЕ
ЕПАРХИЈЕ НОВОГРАЧАНИЧКО-СРЕДЊЕЗАПАНОАМЕРИЧКЕ    Ми, Епископ, свештенство и црквеношколски представници, сабрани на првој редовној Годишњој скупштини Еапрхије новограчаничко-средњезападноамеричке у манастиру Покрова Пресвте Богородице – Новој Грачаници, дана 20. марта, лета Господњег 2010. године, на дан спомена Седам мученика херсонских, доносимо ово


САОПШТЕЊЕ
 
Са благодарношћу Богу и Пресветој Богородици и свима светима Рода српскога, уједињени у слози и љубави, изражавамо синовску оданост новом првојерарху мученичке Цркве наше – Његовој Светости Архиепископу пећком, Митрополиту беорадско-карловачком и Патријарху српаском  Г. Г. Иринеју и свим архијерејима наше помесне цркве у отачаству и расејању. Истовремено узносимо наше смерне молитве за блажени покој Патријарха српског Павла, који је својим молитвама, љубављу и стрпљењем утемељио јединство Српске православне цркве у Северној и Јужној Америци.
 
Плод оствареног јединства на овом континенту јесте и постојање тренутно, не само бројчано, најјаче епархије Српске православне цркве на овом континенту. Поменуту снагу доживљавамо пре свега кроз благодатне дарове који се изливају из два српска светилишта (без обзира којој епархији припадају): манастира Св. Саве у Либертивилу и манастира Нове Грачанице.
 
Дубоко надахнути светоотачким завештањем св. Владике Николаја и новоисповедника Варнаве хвостанског спремни смо, милошћу Божјом, да са љубављу у срцу наставимо истинску бригу за безбројну браћу и сестре и српску децу који у вихорима ратних дешавања крајем прошлога века нађоше своје уточиште у овом новом свету. Њихово присуство, али још више њихова оданост вери отаца,  допринели су формирању значајног броја нових парохија и црквеношколских општина. Истовремено, Богу смо благодарни што је нашој светој Цркви причислио и не мали број обраћеника у православну веру. Све то сведочи да наша Црква није изгубила мисионарски карактер и да она под својим крилима духовно и национално чува идентитет расејаног народа српског.
 
Манастир Нову Грачаницу, у којој се одржава ова скупштина, Срби су градили не из помодарства, већ у жељи да се у православном живљењу и у очувању Светосавља угледамо на древну и дивну Грачаницу на Косову и Метохији. Нажалост, боли нас сазнање да се манастир Грачаница на Косову и Метохији свакодневно путем средстава јавног информисања помиње као поприште немилих догађаја који нас приморавају да и пред онима који српски православни народ желе да збришу са лица земље обарамо поглед.
 
Није ништа ново да се у животу Цркве јављају различити проблеми, као и потреба за њиховим превазилажењем. Тако је било вековима. Оно што јесте ново, али неуобичајено и недопустиви, јесте да се поједини црквени проблеми претресају и ''решавају'' на страницама Цркви ненаклоњених средстава јавног информисања. Сматрамо да је право и једино место за богонадахнуто решавање црквених проблема у јерархијским структурама Српске православне цркве, на првом месту у Светом архијерејском сабору. У том духу Богу се молимо и верујемо да ће наши архијереји смоћи снаге за решавање свих садашњих и будућих проблема у животу наше помесне Цркве.
 
Свесни економске кризе, која је захватила читав свет, укључујући и наш српски народ, сматрамо да узрок кризе лежи, пре свега, у духовном и моралном посрнућу савременог човека, преоптерећеног потрошачким менталитетом. Посебно нас забрињава чињеница да у Србији, већ годинама, више људи умире него што се рађа. Апелујемо на нашу свету Цркву да у сарадњи са државом и свим нашим националним организацијама посвети посебну бригу и пажњу превазилажењу демографског проблема како у Србији тако и свуда где Срби живе.
 
Сједињене Америчке Државе су, као демократска земља, од давнина здушно прихватиле и наш српски народ и дозволиле му да се на овим просторима и црквено организује у крилу своје мајке Цркве. Међутим, сматрамао врло важним да изразимо бојазан да по све нас може да буде погубна јасно препознатљива могућност да се политика глобалиста и екумениста овога света одрази и на уређење свеукупне Православне цркве, чији један део јесте и Српска православна црква. Света Црква је увек била више него ''глобалног'' карактера. Она је шира и виша од тога. Црква је једна, света, саборна и апостолска! Не треба је унижавати, сводећи је само на овај свет, и прекрајати је по мерилима политичко-економских аршина.
 
У духу великопосне смерности, на прагу Страсне седмице, састрадавамо са распетим српским народом и његовим духовницима на Косову и Метохији, молећи се распетом и васкрслом Христу да Својом љубављу озари и умудри све оне у чијим је рукама судбина српског народа у целини.
 
Осећајући нераскидиву везу по вери и крви са браћом и сестрама у отачаству, нас, који живимо, радимо и Богу се молимо на овој страни Океана, географске раздаљине никада неће моћи да одвоје од наше мајке Цркве, мајке Србије и српских земаља.Official website of the Central Church Council of the Serbian Orthodox Church in America and Canada. Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2016.  All rights reserved.
Powered by Orthodox Web SolutionsHome | Back | Print | Top