News and Events - April 2012
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - недеља, 22. априла 2012 године

ПАТРИЈАРХ СРПСКИ Г. ИРИНЕЈ НА ПРОСЛАВИ 25. ГОДИНА ИСТОЧНИКАМилтон, Онтаријо - Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј служио је на Источни петак Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Преображења, седишту Епархије канадске, уз саслужење домаћина, Епископа канадског Г. Георгија, Епископа британско-скандинавског Г. Доситеја, целокупног свештенства и монаштва Источноканадског намесништва Епархије канадске.

На овај начин, у препуној цркви, пред преко 400 верника, уз појање епархијског хора “Кир Стефан Србин” , почела је целодневна прослава Славе “Источника” ,листа и издавачке куће Епархије канадске који обележава 25 година постојања.

“Лепота православне вере огледа се у лепоти православних богослужења, прелепим црквама и манастираима са живописима и људима који својим животима сведоче такву веру. Све ово, уверили смо се данас, имате и ви овде у Епархији канадској. Благослов почива на вама јер сте сачували веру ваших предака: уз саслужење оволиког броја свештеника и анђеоско појање овога хора у овом предивном, живописаном манастирском храму, са вашим лицима која зраче побожношћу уподобљавајући се ликовима на овим фрескама, ви сте на путу да будете достојни потомци ваших предака, да Господ благослови вас и ваше потомство”, рекао је Патријарх српски Иринеј у својој беседи у цркви.

После Свете Литургије одржан је у манастирском конаку свечани славски ручак. Кумови славе били су Јован и Роса Рњак из Брамптона.

Прослава 25 година “Источника” обележена је духовном академијом у згради Библиотеке и музеја Епархије у оквиру манастирског конака. О значају и раду “Источника” говорили су главни и одговорни уредник листа протојереј-ставрофор Љубомир Рајић и др Давор Миличевић. Промовисано је и ново издање које је “Источник” објавио у сарадњи са “Српском књижевном задругом”, Одабране песме Св. Григорија Богослова. Програм академије обогатиле су и гошће – сценске уметнице из Београда – Рада Ђуричин и Вјера Мујовић које су извеле одломак представе “Човек човеку”.

На крају се Његовој Светости на части и жртви захвалио Епископ канадски, а у завршној речи Патријарх Иринеј је још једном нагласио значај писане речи на српском језику и мисије коју успешно врши “Источник”.

Поводом “Источникове” славе, уручена су и признања: архијерејске грамате књижевнику Радовану Гајићу,Миломиру Главчићу и глумцима Димитрију и Ани Поробић. Патријарх српски лично је уручио орден Светог Саве добротворки Драгани Вујасиновић-Хартог из Торонта.

Канонска посета Патријарха Иринеја наставља се у суботу Архијерејском Литургијом у храму Св. Николе у Хамилтону, на Бартон улици.

o.Милош Пурић

фото М.Божовић Zoom In
Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.