Javascript Menu by Deluxe-Menu.com
Home
Christian Education
Communications
Culture
Liturgical Music
Stewardship
SOTAYA
Youth Ministry
Clergy Healthcare
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - недеља, 22 априла 2012 године

ПАТРИЈАРХ СРПСКИ Г. ИРИНЕЈ СЛУЖИО У ХАМИЛТОНУ


Хамилтон, Онтаријо - Настављајући канонску посету Епархији канадској, Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј служио је Свету Архијерејску Литургију у суботу, 21. априла, у храму Св. Николе у Хамилтону, на Бартон улици, заједно са својим домаћином, Епископом канадским Г. Георгијем, Епископом британско-скандинавским Г. Доситејем, 11 свештеника и два ђакона Епархије канадске. На Литургији је одговарао хор цркве Св. Николе а служби је присуствовало око 200 верника из Хамилтона.

 У поздравној беседи Патријарх српски је заблагодарио Господу што се овде, на примеру ове парохије, која је до усвајања заједничког Устава СПЦ у С. И Ј. Америци припадала Новограчаничкој митрополији, на најлепши начин показало да је болни раскол успешно превладан. „Живот у љубави и слози и јесте живот Цркве, а то се овде осећа у вашим сусретањима и богослужењима и јако добро види по плодовима вашег рада“, рекао је Патријарх.

Епископ канадски, као потврду Патријархових речи и пример љубави и  разумевања, навео је и то што су парохијани ове црквено-школске општине били успешни домаћини епархијске скупштине 2011. године, те домаћини Недеље Православља, када су се у овом храму окупили представници свих православних цркава у Канади.

Хамилтонска ЦШО Св.Николаја међу најстаријима је у Канади (формирана је 1913.године).Са расколом 1963, од једне настале су две црквене јединице са истим називом.Ова на улици Бартон, одвојила се од Патријаршије, док је црква на улици Неш остала верна Мајци Цркви. Стогодишњицу свог постојања обе црквене општине дочекаће уједињене под омофором Епископа канадског.

Похваљујући рад парохијана, Патријарх српски Г. Иринеј уручио је Орден Светог Саве трећег степена сестри Миланки Зарић, почасној председници локалног кола сестара, којим је, на предлог надлежног архијереја, Владике Георгија, одликована одлуком Светог архијерејског синода за пола века своје жртве и љубави за Светосавску Цркву.  

Канонска посета Патријарха Канади наставља се у недељу, када ће на служби на којој се очекује неколико хиљада верника, бити освећен нови живопис у храму Срба Светитеља у Мисисаги, највећој српској цркви у Епархији.

о.Милош ПурићOfficial website of the Central Church Council of the Serbian Orthodox Church in America and Canada. Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2016.  All rights reserved.
Powered by Orthodox Web SolutionsHome | Back | Print | Top