News and Events - May 2010
 
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - четвртак, 27. мај 2010. године

ОСВЕЋЕН НОВИ ХРАМ СВ. НИКОЛЕ У БРУКФИЛДУ, ИЛИНОИС
Прота Миодраг Антић одликован напрсним крстом

Брукфилд, Илиноис - Парохија Св. Николе, основана 1970 -тих година, до недавно налазила се у западном делу Чикага, северно од хајвеја 55 и 26-ој улици, односно на 2754 S. Central Park Avenue. С временом околина храма и црквених просторија, услед демографских промена постала је безбедносна, а уз то није било паркинга за кола; једва да се неколико аутомобила могло паркирати, јер су се црквене просторије и храм налазили у густом насељу. Већ неколико година парох прота Миодраг Антић и црквена управа, на челу са председником Мирољубом Милетићем и парохијани планирали су да нађу излаз из ове доста тешке ситуације. Није било могуће проширити простор око цркве, те су се одлучили да потраже прикладнију средину са више простора и осталим потребним црквеним просторијама укључујући и парохијски дом за свештеника. Били су одлучни и нису посуставали у потражњи препоручујући се разним локалним фирмама које се баве купопродајом. Њихов труд и чврста воља уродили су плодом када су нашли просторије бившег протестантског (Назарени) храма са црквеном двораном, учионицама и парохијском кућом, све у једном комплексу, у Брукфилду, на адреси: 4301 S. Prairie Avenue, Brookfiled, Illinois. Преко пута храма и црквених просторија је школа. Црква поседује паркинг за 50 аутомобила, а поред паркинга  је и додатни простор од једног eкера, који се може користити за пикнике.
 
Са благословом епископа Лонгина озбиљно су приступили послу и почели да разговарају са странком која је била задужена за продају храма. Успели су да се договоре за цену, а онда је црквена управа предузела потребне мере да се добију све дозволе и отпочне са реновирањем нових просторија. У међувремену су успели да се нагоде са странком која је преузела њихов храм. Када су оспособили нови храм пренели су свети престо са моштима, иконостас и друге црквене утвари у нови храм. Морали су обуставити богослужење неколико недеља док су се сређивали, а свештеник је редовно долазио и упућивао парохијане да посећују околне српске храмове. 
Треба одати признање протођакону Миловану Гогићу, који је заједно са месним свештеником протом Миодрагом Антићем настојао да све буде спремно, како то црквени закони и пракса захтевају.

Коначно, после малог свештеничког освећења прво богослужење је одржано на Велики Петак, да би се редовно наставило са богослужењима. Свештеник и црквена управа су се договорили са епископом Г. Лонгином  за освећење и одредили да то буде на дан црквене славе, Пренос моштију Св. оца Николаја, 22. маја 2010. године.

Освећење храма и храмовска слава

Освануо је и 22. мај 2010. године, празник Преноса моштију Св. оца Николаја, дан ујутро магловит, али касније сунчан и топло пријатан. Месни парох прота Миодраг и председник црквене управе Мирољуб Милетић дочекивали су  свештенике и госте и примали честитке на овом великом остварењу.


Поред месног свештеника проте Миодрага Антића узели су учешће у освећењу следећи свештенослужитељи: прота Недељко Лунић, архијерејски намесник чикашки, прота Живко Кајевић, парох храма Св. Стевана Дечанског у Ворену-Детроит, Мичиган и ранији парох цркве Св. Николе, прота Милан Стојановић, пензионисани свештеник при манастиру Новој Грачаници, прота Лазар Костур, пензионисани парох Саборног храма Св. Илије у Мерилвилу, протонамесник Марко Матић, парох храма Св. Саве у Мерилвилу, Индијана, протођакон Милован Гогић, епархијски ђакон, протођакон Павле Старчевић, епархијски ђакон, ђакон Александар Петровић, при храму Св. Стевана Дечанског у Чикагу, ђакон Николај Костур, лични ђакон Њ. Пр. епископа Лонгина и управник епархијске библиотеке. Касније је при крају богослужења стигао и прота Лука Лукић, парох храма Св. Симеона Мироточивог у Саут Чикагу. На богослужењу био је присутан и прота Стојиљко Кајевић, ранији парох цркве Св. Николе.


Епископ је стигао у 9 сати ујутро. После дочека епископа и облачења Његово Пресовештенство, уз саслужење свештеника и ђакона, осветио је храм Светог оца Николаја, да би се наставило са светом архијерејском Литургијом. На Литургији је проповедао Преосвећени епископ Лонгин и указао на плодан рад верника овог светог храма. Владика је указао и на наше обавезе и дужности према Богу, Цркви и роду нашем српском православном.


За певницом су одговарали богослов Радош Стевлић и ..., уз помоћ протођакона Милована Гогића.


По завршетку свете Литургије одржан је помен за умрле чланове и освећено славско жито и пресечен славски колач


Затим је епископ Г. Лонгин позвао надлежног свештеника проту Миодрага Антића и обзнанио његовим парохијанима и гостима да га је одликовао највећим одликовањем за мирског свештеника, достојанством протојереја-ставрофора, тј. напрсним крстом. Владика је доделио захвалнице црквеној управи, колу сестара и фолклорној групи. Прота Миодраг будући узбуђен није успео да пропрати овај значајни моменат речима хвале и захвалности, и ако је те речи био написао и имао спремне. Доставио је те речи и овде их доносимо.


''Ваше Преосвештенство, високопречасни оци, браћо свештеници, пречасни протођакони и ђакони, драга браћо и сестре:

Милошћу Божјом, благодаћу Духа Светога и благословеном руком нашег епископа Г. Лонгина освети се овај храм Светог оца Николе и предаде благочестивим верницима ове парохије да се у њему Богу моле и траже спасење за своје душе.

Радост је наша велика што смо дочекали и постали учесници у овом историјском догађају парохије Светог Николе. Прошли смо кроз тешка времена за ових последњих четрдесетак година, али чврста вера нас је одржала, дала снаге и моћи да кренемо напред, да унапредимо црквени живот и да се учврстимо овде, у овој новој погоднијој средини.

Даће Бог да се сви усрдно заложимо да довршимо ово дело, које ћемо оставити млађим новим генерацијама, као дом молитве, где ће се окупљати, Богу молити, а уједно и чувати наше светосавско наслеђе, име, језик, обичаје и традиције.

У име парохије захваљујем се Његовом Преосвештенству нашем епископу Лонгину на његовим молитвама, саветима и помоћи указаној нам у току припрема за овај благословен дан.

Хвала, Ваше Преосвештенство, на части указаној ми данас од Вас и свете нам Цркве, одликујући мене грешног и недостојног највишим одликовањем које се додељује мирском свештенику, напрсним крстом.

Хвала браћи свештеницима на учешћу на освећењу и светој Литургији. Хвала управи и парохијанима цркве Св. Николе на пожртвованом раду и прегалаштву у остварењу овог дивног Божјег дела.

Благословите и Долгоденствуј Преосвећени Владико!''

Треба поменути да су парохију Светог Николе пре проте Миодрага опслуживали прота др Стојиљко Кајевић, а после њега прота Живко Кајевић. Обојица су били присутни на овом освећењу.


Свечани банкет


Банкет је одржан на црквеном имању под шатором. Програм је зналачки водио Стеван Вујић. Сестре су лепо припремиле разна јела, а људи су били задужени за печење. И овог пута на програму је говорио надлежни епископ Г. Лонгин и похвалио црквену управу и свештеника за њихов рад и оданост Српској православној цркви. Такође, ова парохија са својим свештеником активна је у епархијским пословима, рече епископ Лонгин.

   
Председник црквене управе брат Мирољуб Милетић се захвалио радницима и мајсторима, и свима који помогоше да се уреди нови храм и просторије. Позвао је да се не стане, већ да се настави са радом док се радови на обнови и уређењу не заврше.

   
Поздраве су упутили и г. Деско Никитовић, генерални конзул Србије у Чикаго и Маринко Аврамовић, конзул БиХ у Чикагу. Честитали су свештенику и парохијанима и пожелели још много успеха.

   
Присутне је поздравио и брат Славко Пановић, председник Српске народне одбране у Америци. Брат Славко је присутан на свим нашим верским и националним скуповима и манифестацијама, и на један упечатљив сопствен начин подгрева национални дух и слогу, толико потребну српском народу.

   
На крају је месни парох протојереј-ставрофор Миодраг Антић поздравио Његово Преосвештенство епископа Лонгина, присутно свештенство, црквену управу и парохијане и све госте. Следи поздрав проте-ставрофора Миодрага Антића:

   
''Ваше Преосвештенство, високопречасна браћо свештеници, брате председниче, драги парохијани и гости, браћо и сестре:
 
Благодат Светога Духа нас је сабрала данас на овом значајном дану, историјском дану ове црквеношколске општине, храмовне славе парохије и освећења новог храма, а све у славу Божију и у част Светог Николаја мирликијског чудотворца.
 
Свети Никола, наш покровитељ и заштитник, крсна слава свеукупног српског народа, данас нас светоотачки благосиља и улива снагу за нова прегнућа, довршење започетог богоугодног дела. Нека би Господ дао да не посустанемо чинећи добро једни другима, а нарочито чинећи добро Господу нашем који нас штити и чува. У Светом Писму речено је ''ако Господ не сагради дом овај, узалуд се трудимо''. Дакле, једино са Господом можемо градити чврсте темеље светињи, односно храму у којем ће Он, Господ Животодавац обитавати.
 
Данас је моменат да се, у својству парохијског свештеника захвалим и укажем на велики труд и жртву коју ови честити парохијани, предвођени председником Мирољубом Милетићем и црквеном управом, учинише да би овај дан био могућ, да би осветили наш нови храм и предали Богу на службу, а на спас душа које се у њему буду Богу молиле. Јака вера ових добрих људи и сестара, парохијана цркве Светог Николе, дала им је снагу да истрају у ономе што је недавно изгледало немогуће. Љубав према Богу, Цркви и роду нашем српском била је покретачка снага за ова велика остварења. Ето, то је право старатељство, јер су се ти људи бринули за дом Божији. Даће Бог па ће тако наставити и у будуће, јер су нам трудбеници и неимари потребни у свим временима, и кад се гради и кад се Богу моли.
 
Ја сам, ето, колико толико, настојао да са своје стране подржим, помогнем и да дам подстрека да не станемо на путу. Све је то било маленкост у односу на оно што су ови људи урадили и створили. Предстоје радови на другим просторијама: дворани, учионицама за црквену школу, парохијском дому, пикник земљишту, итд. Све ће то узети времена, али с помоћу Божијом и вредним радом дивних људи и то ће се завршити, и, надам се, црквени живот обновити, а број парохијана удвостручити.
 
Заиста је моменат да се одмах почне са много чим што се није могло на старој локацији, а у првом реду да родитељи доводе редовно своју децу у парохијску школу на веронауку.  Сугурносна ситуација је много повољнија, паркинг простор је осигуран. Доста нашег српског народа живи у овој околини. Добро би било да се окупљамо око овог светог храма, поред богослужења и на братским састанцима и разговорима. Надам се да ће наши вредни управници имати то у виду, јер су показали да знају и умеју, а наш добри и многопоштовани епископ Г. Лонгин ће нам помоћи својим очинским саветима. У суседству су и наши искусни свештеници, са нашим архијерејским намесником, који ће братски, по потреби, бити на услузи, на чему ћемо им бити неизмерно захвални.
 
Ја сам, Ваше Преосвештенство, драги оци свештеници, браћо и сестре, данас пун радости, јер смо учинили једно велико дело.
 
А ви парохијани Светог Николе, радујте се и веселите се, јер ће бити велика ваша плата на небесима.
 
Нека Господ Бог излије своју милост на све нас и нека нас води путем истине и правде.
 
Живели, браћи и сестре!''

И тако је окончан овај дан, дан пун радости и захвалности Богу за Његову милост коју излива на нас, грешни род  људски.


Нека је Господу слава и хвала у све векове. Амин.


Протојереј Недељко Лунић,

Архијерејски намесник чикашки

П.С. Честитамо проти- ставрофору Миодрагу Антићу на високом одликовању.

Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.