Javascript Menu by Deluxe-Menu.com
Home
Christian Education
Communications
Culture
Liturgical Music
Stewardship
SOTAYA
Youth Ministry
Clergy Healthcare
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - четвртак, 9. јун 2011. године

ПОСЕТА СРПСКОЈ ЗАЈЕДНИЦИ СВЕТОГ ЦАРА ЛАЗАРА НА ХАВАЈИМА

English

Фотогалерија

Хонолулу, Хаваји - Српска православна заједница, мисија Светога Лазара Косовскога на Хавајима, имала је о Спасовдану прилику да усрдније учествује у богослужењима која је служио Епископ Западноамерички Максим уз саслужење протојереја Блашка Параклиса, пароха из Оранџ Каунија, који је дугогодишњи администратор ове заједнице. У суботу 3. јуна Света Литургија је служена у Руској парохији Мајке Божије Иверске, а у недељу, 4. Јуна, у Грчкој парохији Светога Константина и Јелене у Хонолулу, уз саслужење месног свештеника. Свака посета српског епископа или свештеника права је радост за наше земљаке који, иако живе на прелепом природом и климом обдареним Хавајима, ипак осећају огромну удаљеност од роднога краја. Једино је Црква у стању да премости баријере, приближи им Царство Божије и тиме и мајку Србију, кроз молитве и поуке на свом матерњем језику.

После Свете Литургије, ручка и разговора у сали грчке парохије, српски парохијани су отишли до Аламоана парка на поподневни пикник уз српски роштиљ и српску музику. То је историјско место за хавајске Србе. Наиме, на том месту је основана парохија Светога цара Лазара, сада већ далеке 1990. године. Том приликом је свако од наших људи донео по једну икону које су постављене око великог дрвета како би дочарали српско-православни амбијент.  Тада се, после предавања Блашка Параклиса, представника епархије, прешло на дискусију о оснивању мисионарске парохије.  У моменту када је Блашко упитао коме светитељу би желели да посвете своју заједницу, икона Светог цара Лазара се померила и пала на траву. Сви су схватили знак и лако одлучили коме да посвете своју литургијско-молитвену заједницу.

Данас на Хавајима живи око 70 српских душа, углавном породичних људи. Велику наду даје податак да се у последњих неколико година родило доста деце који могу бити будућност и залог наше заједнице на прелепим Хавајима. r community in the beautiful state of Hawaii.  
Official website of the Central Church Council of the Serbian Orthodox Church in America and Canada. Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2016.  All rights reserved.
Powered by Orthodox Web SolutionsHome | Back | Print | Top