Javascript Menu by Deluxe-Menu.com
Home
Christian Education
Communications
Culture
Liturgical Music
Stewardship
SOTAYA
Youth Ministry
Clergy Healthcare
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - петак, 20. јун 2014 године

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА У СЕВЕРНОЈ И ЈУЖНОЈ АМЕРИЦИ
СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА НОВОГРАЧАНИЧКО-СРЕДЊЕЗАПАДНОАМЕРИЧКА

English

Ми: свештенство, монаштво и делегати црквено-школских општина Епархије новограчаничко-средњезападноамеричке, предвођени нашим епархијским архијерејем –Његовим Преосвештенством Епископом новограчаничко-средњезападноамеричким Г. Г. Л о н г и н о м, сабрани у манастиру Покрова Пресвете Богородице – Новој Грачаници, 13. и 14. јуна 2014. године на Годишњој скупштини епархије, доносимо следећу

Р Е З О Л У Ц И Ј У :

1. Упућујемо, пре свега и пре свих, молитвену благодарност Тројединоме Богу : Оцу, Сину и Духу Светоме, на свим даровима које, премудрошћу Својом, богато излива на нашег епископа, свештенство и монаштво, као и на сву Христољубиву светосавску децу, која се труде не тек да остану у вери, него и да узрастају и јачају у вери отаца својих.

2. Исказујемо изразе наше синовске оданости Његовој Светости АЕМ Патријарху српском Г. Г. И р и н е ј у, као и свим отачаственим архијерејима нашим и свој пуноти Српске православне цркве у отачаству и расејању.

3. Као нераскидиви део наше Мајке Цркве и српског народног бића, изражавамо своје молитвено заједништво са нашим страдајућим народом на Косову и Метохији, а особито са пожртвованим и Христу до краја оданим косовско-метохијским свештенством и монаштвом.

4. Налазећи се и временски а и емотивно још увек близу стравичних последица недавних поплава које задесише Србију, Босну и делове Хрватске, упућујемо наше молитвене вапаје Свемогућем Богу да Милошћу Својом посети све страдалнике и да пружи утеху и наду свима који у овој небивалој катастрофи осташе без својих домова и без свега што су годинама и деценијама стицали. Истовремено, апалујемо на све наше епархиоте, као и на све људе добре воље, наше америчке пријатеље и сараднике свих вероисповедања, да својом помоћи, барем донекле, ублаже ову велику трагедију која је задесила народ у староме крају. Посебно се обраћамо нашем верном српском православном народу на овим просторима да никада не заборави да све оно што је „тамо“, у староме крају, још увек припада не тек љубави него и бризи свих нас, ма где да смо расејани широм земаљског шара. Српска православна црква је увек била уз свој народ, а особито уз све оне који страдају. Нека Господ узврати свима онима који се већ потрудише да, преко наше епархије, упуте своју помоћ пострадалима од поплава, али се Господу молимо и да огреје срца и оних који то још нису учинили, е да би својим прилозима пружили руку хришћанског милосрђа знаној и незнаној браћи и сестрама и страдајућој деци нашој.

5. Очински, братски и сестрински умољавамо сва светосавска чеда на подручју наше Богом чуване епархије, да се не отуђују од своје Цркве, једине истините мајке српскога народа, него да јачају у вери живећи животом Светих тајни и причешћујући се Христом распетим и васкрслим, Који једини може да нас сабере расејане и умудри немудре, дарујући нам ону радост коју овај свет нити може да нам да, али нити може да је узме од нас. Особито се обраћамо српским супружницима и родитељима да у ове дане свеприсутног суноврата брачног и породичног морала чувају светињу брака и породице. Сви ми, а посебно наша деца, на просторима савременог западног света, изложени смо огромним искушењима од стране једног до крајности материјалистичко-потрошачко-хедонситичког друштва, које је сваким даном не тек само даље и даље од Христа, него је из дана у дан и све отвореније против Христа. Православни поглед на свет још како укључује и оно што савременом човеку највише недостаје – а то је радост, али наша радост треба да је увек радост чистога срца и честитог живота. Али упоредо са радошћу православни поглед на свет укључује и спремност на страдање за Љубав, Истину и Правду Христову. Не остављајмо децу своју да буду препуштена лако варљивим и душепогубним замкама и странпутицама данас, у животу деце и младих, све присутније тзв. виртуелне реалности. Откривајмо деци реалност и лепоту живота у Христу и Светима, а та реалност је увек у љубави према Богу и ближњем, па ако је потребно чак и до страдања. Црква је одувек била и остала Стуб и тврђава истине. Саображавати се гласу Цркве, Цркве као Тела Христовог пре свега, данас је потребније него икада раније.

6. На крају, али не и последње, опомињемо и умољавамо све вернике наше епархије да не запостављају програм Старатељства када је у питању брига како о потребама локалних парохијских заједница, тако исто и када је реч о потребама наше епархије. Не заборавимо да су епископ, као онај који је литургијски предсједатељ, и епархија чији смо део, једини гарант нашег заједништва са васцелим православним светом.
Official website of the Central Church Council of the Serbian Orthodox Church in America and Canada. Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2016.  All rights reserved.
Powered by Orthodox Web SolutionsHome | Back | Print | Top