News and Events - October 2010
 
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - уторак, 12. октобар 2010. године

ЧЕТРНАЕСТИ ГОДИШЊИ ЕПАРХИЈСКИ ДАН НА ЗАПАДУ

Џексон, Калифорнија - Био је то викенд испуњен духовним и друштвенуим активностима за све узрасте уз учешће епископа Максима, уваженог госта предавача, свештенства, монаштва и верника из свих парохија и манастира Епархије западноамерчке.

На празник Лејбер Дан сви путеви воде у Џексон, Калифорнија. Познато је то свим верницима Епархије западноамеричке и породична посета овом рударском месту јужноисточно од Сакрамента постала је традиција. У последњих неколико година становништво Џексона је порасло на четири хиљаде. Град је основан 1848. године. Најстарија српска православна црква на Америчком континенту је саграђена у Џексону 1894. године Овде су пренешени земни остаци првог мисионара о. Севастијана Дабовића (1863-1940), за време једанаестог Епархијског дана 2007. године.

Тема овогодишњег Епархијског дана била је ''Црква и изазови у савременом животу'', узета из Јеванђеља по Матеју 8:23-27, Марку 4:23-27 и Луки 8:23-25. Осврћући се на јеванђелску причу видимо да је ефекат Христове снажне заповести био да смири узбуркано море, али такође да отклони страх од својих ученика. Отклонивши по живот опасне околности Христос је такође отклонио страх и учврстио њихову веру у Њега.

Овај јеванђелски одломак је уливао снажно поверење свима каснијим верницима суоченим са изазовима савременог живота. Ма да има много ствари у животу које угрожавају наш живот и изазивају страх, наш духовни узраст и заједница са Господом, у Његовој свемоћи, умањују нашу бојазан. Наше молитве за избављење од свих невоља биће мање из бојазни, а више у уверењу и поверењу у Божије провиђење и старање за Његову цркву, Лађу, које смо ми чланови. Снажна слика Цркве као лађе – народ Божији сједињен у заједништву са Богом на Лађи са Христом као кормиларом брода, била је представљена почевши са скупом свештенства у петак, 3. септембра и настављена са предавањем професора др Ненада Милошевића, те студентским хором, гостима са Богословског факултета у Београду, који је говорио на тему о браку као светој тајни. Настављено је са предавањем митрополита Никите, декана православног Института ''Патријарх Атинагора'', да би било завршено са презентацијом свештеника. др Андру Кунеа из цркве Св. Серафима Саровског (OCA) из Santa Rosa, CA.

Јеванђелска прича о Христу који смирује узбуркано море је слика која описује Православну цркву као лађу. Њена јачина представља Православну веру у Свету Тројицу. Чврсто усмерење и јака подлога представљају догме и традиције вере. Њен јарбол представља крст, док једро и монтажа представљају наду и љубав. Кормилар лађе је господ Исус Христос, чија рука је на кормилу. Послуга и морнари су апостоли, наследници апостола, све свештенство и учитељи. Путници на лађи су православни хришћани. Море представља садашњи живот. Благи поветарац означава дах и милост Светога Духа носећи лађу на путу ка спасењу. Ветрови, на другој страни, су искушења која нас збуњују.

Четрнаести годишњи Епархијски дан, заједништво свештенства и верника на Западу, овог Лејбер Дана оснажио је ову растућу и живу епархију. Желимо много година Његовом Преосвештенству епископу Максиму и верницима Епархије. Уверивши се да је Христова рука стално на кормилу лађе, Његове Цркве, верници и гости су се повратили својим домовима спремајући се за нови почетак црквене и школске године.

Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.