News and Events - October 2014

ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - петак, 24. октобар 2014 године

СВЕЧАНА ПРОСЛАВА 50 ГОДИНА ЖИВОТА И РАДА
ЦШО СВ. ПРОРОКА ИЛИЈЕ
У МЕРВИЛУ, ИН

Тонски запис

Мервил, ИН - У недељу 19. по Духовима, 19. октобра 2014. године, црквена заједница при Саборном храму Св. Пророка Илије у Мерилвилу, Индијана, прославила је 50 година живота, рада и сведочења вере Христове.

У препуном Саборном храму, испуњеног верним народом Божијим северозападне-индијане, свету архијерејску Литургију служио је Преосвећени Епископ новограчаничко-средњезападноамрички Г. Лонгин, уз саслуживање више свештеника и високопречасног протођакона Милована Гогића. Овај радосни духовни догађај коме се неизмерно радовала црквена заједница Св. Пророка Илије, своје духовно испуњење у прослави овог историјског дана, 50 година сведочења живе вере Христове, пронашла је у евхаристијској радости. Мноштво деце и парохијана приступили су св. тајни Причешћа и на тај начин осетили радост и значај ове прославе.

Можемо слободно рећи да је мисионарски етос православног живља у овој црквеној заједници одувек био усмерен ка остварењу и испуњењу у живом учешћу верних у евхаристијском сабрању и радовању у залогу бесмртности. Ово евхаристијско славље употпуњено је дивном и поучном беседом епископа Лонгина чија несебична пастирска љубав покрива и чува све верне парохијане ове наше заједнице.

Мисионарска делатност епископа Лонгина испуњена правим духовним мерилима смирења, трпљења, разумевања и очинске поуке, свакодневно умножава и охрабрује верни народ да остане на путу Христовом и на путу живог сведочења јеванђеља Христовог. На крају свете Литургије презвитер др Александар Новаковић, старешина храма, захвалио се бираним речима епископу Лонгину, браћи свештеницима и верном народу Божијем и честитао им овај радосни евхаристијски догађај и сабрање, у коме већ педесет година остварујемо јединство са Васкрслим Христом.

Најзаслужним члановима ЦШО Св. Пророка Илије, који су својим радом и сведочењем допринели да овај прелепи црквени комплекс, где лепотом доминира Саборни храм, буде понос нашег народа у Северној и Јужној Америци, додељена су посебна одликовања. Епископ Лонгин као добар пастир који брине о својим епархиотима препознао је тренутак и највишим црквеним одликовањима на крају свете Литургије наградио најзаслужније чланове ЦШО Св. Пророка Илије, за њихов несебични допринос и љубав према Светој Цркви највећим одликовањима које додељује Св. архијерејски синод СПЦ. Уз велелепно појање црквене песме „Многаја љета“, грамате је прочитао протојереј-ставрофор др Лука Новаковић, а заслужним појединцима највиша одликовања доделио је епископ Лонгин. Ордене Св. Саве другог реда добио је г. Младен Максимовић а трећег реда г. Милан Ђукић, док је орден Деспота Стефана Лазаревића добио г. Стево Добријевић,а ордене Св. Цара Константина добили су г. Милорад Стојић и г. Давид Максимовић. Преосвећени епископ Лонгин уручио је и 15 грамата Његове Светости патријарха српског Г. Иринеја заслужним парохијанима ЦШО Св. Пророка Илије. Ово велелепно литургијско славље настављено је у црквеној дворани ЦШО Св. Пророка Илије где је припремљен свечани програм и трпеза љубави.

У богатом програму посебно треба истаћи говоре угледних преставника из духовног и националног живота који су истакли важност и значај црквене заједнице Св. Пророка Илије на очувању духовних и националних вредности српског народа у Северној и Јужној Америци. Црквени хор при Саборном храму отпевао је неколико духовних песама које су духовно окрепиле сваког присутног у црквеној сали. Потпуно одушевљене и овог пута изазвао је наступ фолклорне групе која је показала како се негује и чува традиција нашег народа на овом америчком континенту. Свечани програм употпуњен је видео приказом историјских догађаја који су се догодили у животу и раду ЦШО Св. Пророка Илије.

У трпези љубави учешће је узело око 700 званица а велику захвалност дугујемо свим оним чланицама Кола српских сестара које су одвојиле своје драгоцено време да се побрину око служења и спремања гала банкета. Посебну захвалност за планирање и организовање овог велелепног догађаја изражавамо г. Давиду и Зори Максимовић као и свим члановима одбора за припрему прославе 50 година рада и живота ЦШО Св. Пророка Илије. Овај дан беше посебан за све присутне а посебно за утемељиваче ЦШО Св. Пророка Илије који добише посебне захвалнице за њихову одлучност у вери и љубави да остану у загрљају мајке Цркве и саграде овакво предивно духовно место где ће генерације православних верника налазити своје духовно укрепљене у чаши спасења. Слободно можемо рећи да краја овако једном предивном духовном догађају нема јер већ данас долази један нови почетак у животу, раду и сведочењу вере православне у нашој светој заједници. Ово заиста беше предиван догађај који нас ојача и охрабри да наставимо да духовно растемо и узрастамо у вери Православној.

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.