Javascript Menu by Deluxe-Menu.com
Home
Christian Education
Communications
Culture
Liturgical Music
Stewardship
SOTAYA
Youth Ministry
Clergy Healthcare
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - четвртак, 17. новембар 2011. године

СУСРЕТ МИТРОПОЛИТА АМФИЛОХИЈА И ХОРХЕА КАПИТАНИЋА, ГУВЕРНЕРА ПРОВИНЦИЈЕ ЋАКО


Ћако, Аргентина - Високопреосвећени Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, администратор Епархије буеносајреске и јужно-централноамеричке Српске Патријаршије, сусрео се 15. новембра 2011. године у Ресистенсији, сједишту Провинције Ћако, са тамошњим гувернером г. Хорхеом Милтоном Капитанићем, поријеклом из Бањана, веома утицајном политичком личношћу у Аргентини.

Саговорници су у дугом и пријатељском разговору разговарали о историји Црне Горе, односима Цркве и друштва, као и различитим религијским темама, за које је гувернер Капитанић показао нарочито интересовање.

Гувернер Капитанић је истакао да су становници Ћака веома поносни на свој мултикултурализам и мултиконфесионалност и нарочити начин живота, нагласивши да је модерни Ћако и настао мијешањем старосједилачког становништва и многобројних имиграната. Господин Капитанић је Митрополита Амфилохија упознао и са другим чињеницама о овој Провинцији.

Митрополит је заблагодарио гувернеру на помоћи провинцијске Владе у обнови цркве Светог Николе у Маћагају, у којој је гувернер као дијете и крштен. Упознао га је такође са одлуком о оснивању нове Епархије за Аргентину и Јужну Америку и изразио наду да помоћ локалне Владе неће изостати ни убудуће, ради духовне и материјалне обнове живота Православне Цркве у овој Провинцији, у којој живи више десетина хиљада православних Хришћана.

Гувернер је Митрополиту подарио књигу – монографију о Ћаку, а Господин Митрополит је гувернеру даровао ручно сликану икону Светог Василија Острошког, рад монахиња из Црне Горе, луксузну монографију о Светом Василију Острошком на енглеском језику, превод на шпански познате књиге Епископа Калистоса Вера „Православна Црква“, крст, рад острошких монаха и иконицу Светог Петра Цетињског са дјелићем одежде светитеља, која је промјењена прошле године у октобру при пресвлачењу његових чесних моштију. Икона Светог Василија коју је Митрополит поклонио, нашла је, још током састанка, своје мјесто у кабинету гувернера Капитанића.

На састанку су присуствовали још и савјетница гувернера г-ђа Марина Капитанић, затим гђа Марта Капитанић, предсједница Југословенског друштва у Саенц Пењи и почасни конзул Републике Србије у Провинцији Ћако, јереј Бошко Стојановић, парох буеносајрески, протођакон Никола Радиш, предсједник Црквене општине у Буенос Ајресу, рођен у Маћагају у Провинцији Ћако а поријеклом са Ријеке Црнојевића, ђакон Игор Балабан Митрополитов пратилац, и г. Хуан Вулековић, предсједник Црквеног одбора Храма Светог Николе у Маћагају.

Митрополит Амфилохије се раније вечери у Саенц Пењи сусрео са г. Драгом Мићуновићем, почасним конзулом Црне Горе у Провинцији Ћако.

Извор: Митрополија црногорско-приморскаOfficial website of the Central Church Council of the Serbian Orthodox Church in America and Canada. Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2016.  All rights reserved.
Powered by Orthodox Web SolutionsHome | Back | Print | Top