News and Events - November 2010
 
 
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - петак, 19. новембар 2010. године

ОСВЕЋЕЊЕ СРПСКЕ ЦРКВЕ У ДРЖАВИ МЕЈН

Бидефорд, Мејн – У недељу, 7. новембра 2010. год. у граду Бидефорду, држава Мејн, извршено је Велико освећење цркве Св. Димитрија. Портландска парохија је тога дана прославила 11 година од оснивања парохије, 10 година од куповања цркве и своју црквену славу Св. Димитрија.

Чин Великог освећења и Архијерејску литургију служио је епископ Источноамерички Г. Др. Митрофан уз саслуживање: надлежног пароха протојереја Ивана Марјановића, Бостонског пароха протојереја Александра Влајковића (који је за ову прилику допутовао из Србије), Њујоршког свештеника протојереја Ђокана Мајсторовића, свештеника из Џексонвила, Флорида, јереја Станислава Крављаче, Бостонског свештеника јереја Драгослава Косића, архиђакона Јована из Бостона, оца Румена из Бугарске цркве и свештеника Џона Тига из Грчке цркве.

У Свети престо положене су мошти Св. Кнеза Лазара. На Архијерејској литургији одговарао је хор Бостонске цркве, Свети Сава. Кум и кума освећења цркве били су Господин Зоран Мандић и његова супруга Г. Биљана са децом Марком и Ђорђем из Портланда. Кумови црквене славе, Митровдана, били су Господин Чедомир Крављача са супругом Г. Јеленом из Портланда.

Овом приликом Портландска парохија је дочекала госте из Пенсилваније (преседницу Кола Српских сестара Источноамеричке Епархије, Мили са својим сестрама), више гостију из Масачусетса, Њу Хемшира и Конектикета. Црква је била пуна народа Портландске парохије, гостију и Грка који су с одушевљењем пратили ток молитве.

У поздравној беседи епископ Митрофан је окупљенима поручио:
 
„ВИСОКОПРЕЧАСНИ И ЧАСНИ ОЦИ, ДРАГА БРАЋО И СЕСТРЕ,

Овај лепи храм који смо осветили, нека буде понос свима православнима у овоме граду. Он треба да буде место где ћемо себе духовно изграђивати. Подигнимо у себи храм где ће иконостас бити живот светих људи, тамјан мирисни, св. Врлине, а престо наше чисто срце, на коме ћемо приносити сами себе. Или како рече Св. Апостол Павле: „Молим вас, дакле браћо, ради милости Божије, да дате своја телеса у жртву живу, свету, угодну Богу, као своје духовно богослужење“ (Рим 12,1). То је црквени песник овако исказао: „Обновити се браћо, и старога човека одбацивши у новини живота живите, свима страстима узду метните од којих долази срмт... Не помишљајмо на старе ствари (грехе) сем да их више не чинимо. Нека се тако обнавља човек: овако се поштује дан обновљења.“ На том путу обновљења помоћиће нам ова црква где се служе св. Богослужења, а нарочито Св. Литургија. А ми треба да уграђујемо у себе: злато, сребро и драго камење“ (Кор. 3,12). Ако будемо уграђивали дрво, сено и сламу, наше ће дело пропасти, јер ће наш живот бити бесмислен, односно несвет. Бог жели да живи у нашем срцу више него на било ком другом месту. Кроз овај рукотворени храм наше срце треба да постане обиталиште Божије.

Пре свега, овај храм треба да буде Бања Витеза и место благовести Христовог Јеванђеља. Ако он не буде место где ће се верско-духовни живот одвијати, можемо га оковати златом, сребром и драгим камењем, неће имати своје лепоте. А лепота овога храма су његови верници, односно они који саображавају свој живот по Христовом јеванђељу.

Возљубљена браћо и сестре,
Ову цркву смо посветили Светом Великомученику Димитрију, нека јој он буде мирточиви заштитник. Нека он све вас штити као и сваког православног хришћанина. Нека вам је Богом благословен овај дом. Свима се захваљујем који сте данас дошли да поделите ову радост. Хвала браћи свештеницима који су данас саслуживали.

Хвала нашим драгим кумовима: Биљани и Зорану на њиховом дару, хвала кумовима црквене славе Јелени и Чеду. Хвала драгом оцу Ивану и свима парохијанима на њиховом труду, љубави и раду да се овај храм улепша. Нека свима приложницима Бог стоструко врати у својим небеским даровима.

Нека Вас Бог сачува и спасе „молитвма Св. Димитрија, Св. Саве и Св. Великомученика Кнеза Лазара Косовског и свих светих од сада па довека. АМИН!“

По завршеној молитви гости и парохијани су прешли у црквену салу где су били послужени за трпезом љубави која је за тај дан била посебно припремана. Оркестар кристали из Чикага је увесељавао присутне. За време ручка надлежни свештеник о. Иван је у име црквене општине у знак захвалности за учињена доброчинства Црквеној Општини Портланд предао поклоне Његовом преосвештенству Г. Др. Митрофану, свештенику Александру Влајковићу, породици Доналда Погорзелског и професору Веселину Кесићу. За кума црквене славе за наредну годину јавила се породица Ненада Вановца из Портланда. Био је ово један духовни и радосни догађај који је верни народ ове парохије с нестрпљењем очекивао и коме се јако радовао. Радост је и тиме била већа што је ова црква прва и једина Српска црква у држави Мејн и Њу Хемшир. Славље је потрајало до касно у недељну ноћ на радост свих присутних.

о. Иван

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
Serbian Orthodox Church
Social

Official website of the Serbian Orthodox Church in North, Central & South America.
Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2019.  All rights reserved.