Javascript Menu by Deluxe-Menu.com
Home
Christian Education
Communications
Culture
Liturgical Music
Stewardship
SOTAYA
Youth Ministry
Clergy Healthcare
ВЕСТИ И ДЕШАВАЊА - среда, 15 август 2012 године

МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ ЗАПОЧЕО ДРУГУ КАНОНСКУ ПОСЈЕТУ
ЕПАРХИЈИ БУЕНОСАИРЕСКОЈ И ЈУЖНО-ЦЕНТРАЛНОАМЕРИЧКОЈВисокопреосвећени Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије допутовао је у суботу у Аргентину у канонску посјету Епархији буеносаиреској и јужно-централноамеричкој Српске Патријаршије, као њен Епископ-администратор.

На аеродрому Министро Пистарини у Буенос Аиресу, Митрополита је дочекала делегација наше заједнице из Буенос Аиреса у којој су били амбасадорка Републике Србије у Аргентини Гордана Видовић, презвитер Бошко Стојановић, парох буеносаирески, предсједник овдашње Црквене општине протођакон Никола Радиш и црквени одборник Бранислав Марковић.

Митрополит је допутовао у пратњи нових свештеника који ће ускоро преузети своје парохије у Аргентини.

У недељу, 12. августа, Митрополит је служио у катедралној цркви Рођења Пресвете Богородице у Буенос Аиресу уз саслужење свештенства и учешће неколико десетина вјерника, након чега је приређен свечани празнични ручак.

Митрополит је на Светој Литургији бесједио о Преподобној Мати Ангелини, чији се празник прослављао у недељу, говорио о предстојећем Богородичином посту, и упознао присутне вјернике са доласком у Јужну Америку нових свештеника наше Патријаршије.

Митрополиту су саслуживали двојица свештеника који ће отићи на парохије у Аргентини: Бранко Станишић, који ће преузети парохију Светог Николе у Маћагају, провинција Ћако, и Исајло Марковић, који ће бити парох у парохији Светог Архангела Михаила у Венадо Туерту, провинција Санта Фе.

Презвитер Саша Ђурђевић је већ преузео парохију у Венецуели, а ових дана је у Чиле допутовао свештеник Душан Михајловић, који ће се старати о тамошњој парохији Светог Владике Николаја Охридског и Жичког.

Митрополит Амфилохије ће и овога пута посјетити више јужноамеричких парохија и православних заједнице наше Цркве, имати сусрете са јерарсима других Помјесних Цркви, као и државним званичницима.

У сриједу, 15. августа, на празник Преноса моштију Светог Првомученика и Архиђакона Стефана, служиће у цркви Светог Саве у Буенос Аиресу, а у суботу ће узети учешћа на хиротонији новог викарног Епископа Константинопољске Патријаршије који ће у апостолској мисији помагати Митрополиту Буенос Аиреса Г. Тарасију.

На пропутовању кроз Њемачку Митрополит је посјетио Скит Светог Спиридона у Гајнлауу близу Франкфурта, који припада Епархији средњоевропској наше Цркве, а чији је настојатељ православни Швајцарац Архимандрит Василије.

Митрополиту је ово укупно трећа посјета Јужној Америци, а друга посјета у својству надлежног архијереја наше Епархије у Јужној Америци.Official website of the Central Church Council of the Serbian Orthodox Church in America and Canada. Any reproduction of content from this site must be quoted in its entirety with the source cited. ©2016.  All rights reserved.
Powered by Orthodox Web SolutionsHome | Back | Print | Top